Hoppa till innehåll

Muskler inne och indiekroppen ute – studie visar vilken typ av kroppsform kvinnor gillar bäst

Arnolds Schwarzenegger och Håkan Hellström.
Markus Aamisepp

Ångest inför beach 2020? Varsågod – här får du lite mer.

Är du en heterosexuell man har du kanske länge gått runt och intalat dig själv om att dad-bods och indiekroppar är vad tjejer egentligen vill ha. Medan rippade kraftkarlar som ser ut att ha skulpterats av antika statyartister inte är något annat än övernaturlig Hollywood-blaska. Och hur många gånger har du inte rättfärdigat din icke-existerande träningsmotivation med att tjejer ändå inte vill ha killar som spenderar all sin vakna tid på gymmet? Hur nice är det egentligen att mysa med någon som är stenhård från topp till tå?

Det visar sig att – trots lovorden din flickvän yttrar i sympatiska syften när du beklagar dig över dina smala armar – de tjejer som påstår sig föredra annat än ådriga biceps, distinkta magrutor och studsande bröstmuskler ljuger eller åtminstone är i en minoritet. I alla fall enligt en studie från Griffith University i Queensland, Australien.

Den drygt två år gamla studien (kroppsideal hinner inte förändras så snabbt att resultaten hunnit bli irrelevanta. Det antika grekiska kroppsmodet höll i sig i ungefär 650 år. Sorry) undersökte hur viktig fysisk styrka var för mäns kroppsliga attraktivitet. Ett flertal foton på manliga kroppar visades för grupper av kvinnor där de därefter fick betygsätta kropparnas styrka eller attraktivitet. Vad killar föredrar för killkroppar, och tjejer för tjejkroppar uppger emellertid inte studien.

Här är några torson du själv kan betygsätta i huvudet i forskningssyften:

Hur bedömde du ovanstående kroppar? Föredrog du de mindre muskulösa kroppsformerna är du enligt studien en väldigt knapp minoritet. Av de 160 kvinnor som deltog i studien var det nämligen inte en enda som ansåg att de mindre muskulösa kropparna var mer attraktiva.

– Vi var inte överraskade av att kvinnorna tyckte att de muskulösa männen var mer attraktiva. Vad som överraskade oss var hur stark effekten var. I vårt data hittade vi inte en enda kvinna som föredrog svagare eller mer feminina kroppar, säger Aaron Sell, huvudförfattaren av studien till The Guardian.

Dealbreakern var alltså hur pass starka männen på bilderna såg ut att vara då de mest muskulösa männen utgjorde 70 procent av vilka kroppar kvinnorna i studien föredrog. Forskarna kom också fram till att kvinnorna även tyckte mer om långa och slimmade manskroppar.

Så – hörde vi beach 2020?

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.