Hoppa till innehåll

Någon har isolerat sångspåren från Melodifestivalen (och det låter inte bra)

Gunilla Persson sjunger
Robin Åberg

Dags för final i mello! Tävlingen som inte går ut på att vara den som sjunger bäst. Åtminstone om man ska gå efter de här ljudspåren.

Ja, vad deltagarna i Melodifestivalen egentligen tävlar i har varit ett återkommande ämne i tv-sofforna under lång tid. Är det musik eller något annat?

De som menar att musiken hamnat i andra hand i Melodifestivalen fick vatten på sin kran när live-orkestern försvann från och med 2001. Än mer vatten rann till när SVT började tillåta förinspelad körsång 2009.

Sen kom Gunilla Perssons bidrag i årets tävlingar och gnällgubbar som undertecknad började ifrågasätta skillnaden mellan mello och Sikta mot stjärnorna, eller i fallet Gunilla: Småstjärnorna. För det var inte mycket av Gunilla som hördes i refrängen – tack och lov.

Stäng bara av Viktor Frisks mikrofon nästa gång. Foto: Stina Stjernkvist / SVT

Det verkar vara poängen försvarare av detta nya format återkommer till: Melodierna ska visas upp i den form som gör den ursprungliga kompositionen rättvisa. Alltså är livesången sekundär, och det ska vi vara glada för.

Några entusiaster har nämligen lyckats isolera sångspåren från samtliga framföranden i årets melodifestival och det låter både bra och dåligt. Vissa, som den krassliga Dotter och Liamoo, imponerar och andra ska vi nog vara glada för att de inte hörs mer.

Spana in här nedanför och avgör själv! BANNEMÄJ!

Enligt @escdenmark är det enkelt att isolera sångspåren. SVT sänder Melodifestivalen i 5.1-ljud med sången isolerad till den centrala kanalen. Detta gör det möjligt att klippa ut sången från framträdandena så att inget av musiken hörs.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.