Hoppa till innehåll

Hooja, Körberg, Howlin’ Pelle (och 22 andra) tolkar ABBA i ny musikvideo

Musiker på en scen.

SVT har dragit ihop 25 av Sveriges största artister för att tolka Abba och hylla det svenska musikundret i en musikvideo som får med nästan hela vårt avlånga land.

Som Café tidigare skrivit om satsar SVT stort på musik under våren, från Melodifestivalen till ESC-finalen i Malmö i maj, fylls SVT Play-utbudet av nästan 400 musikprogram. Däribland återfinns ett ABBA-jubileum, Strömstedt-ledda Tack för musiken, konserter, porträtt och dokumentärer.

Ledmotivet för SVTs satsning Hela Sveriges musiktelevision är Thank You For the Music och för att uppmärksamma detta har de samlat ihop 25 av Sveriges största artister att tolka Abbas klassiker med samma namn. Fyra minuter av kända ansikten och fina bilder utlovas!

Viagra Boys sångare Sebastian Murphy och Tommy Körberg dyker båda upp i videon. Foto: Ulrika Malm/Sophia Olson/SVT

”Vi vill erbjuda publiken en samlande plats där vi kan minnas, beröras och blicka framåt – genom musiken. Just musik är fantastisk som förenande kraft och nu har vi samlat stora delar av Sveriges musikelit, från helt olika genrer, för att tillsammans framföra och förenas i en av ABBA:s mest minnesvärda låtar. Det här är en once-in-a-life time-grej som skickar en tydlig passning till det svenska musikundret och dess avtryck i populärkulturen”, säger Eva Beckman, programdirektör på SVT.

I musikvideon ser vi bland andra Howlin’ Pelle, Miriam Bryant, Hooja och Tommy Körberg sjunga varsin strof på olika platser i Sverige. Även Benny Andersson dyker upp framför pianot. Producenten Carl Falk står bakom musikproduktionen och videon har regisserats av Marcus Söderlund.

Lena Philipsson. Foto: Sophia Olsson/SVT

”Det var naturligtvis en stor ära att med upphovsmännens godkännande få göra en nyinspelning av ett verk som betyder så mycket, för så många. Jag var ödmjuk inför uppgiften och har lagt ned hundratals timmar på att göra den perfekt. Det har varit en fantastisk resa där jag har arbetat med att plocka fram det allra mest personliga ur respektive artist, och att lägga ett så spännande pussel som möjligt av allas röster”, säger musikproducenten Carl Falk.

En innehållsrik vår väntar alltså för alla musikälskare. Du kan se musikvideon på SVT play.

Samtliga deltagande artister (i ordningen de dyker upp):

Miriam Bryant
Benny Andersson
Sebastian Murphy
Tommy Körberg
Sarah Klang
Darin
Felicia Takman
Victor Leksell
Seinabo Sey
Hooja
Björn Skifs
Ann-Louise Hanson
Malena Ernman
Titiyo
Daniela Rathana
Kikki Danielsson
Stor
Oskar Linnros
Lena Philipsson
Mikkey Dee
John Norum
Howlin’ Pelle
Molly Sandén
José González
Siw Malmkvist
Lilly Lexfors
Stockholm Studio Orchestra under ledning av Erik Arvinder

Läs även: SVT storsatsar på musik – dokumentärerna och programmen som visas i vår

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.