Hoppa till innehåll

Nästa år kommer fotbollströjan bli (ännu) trendigare

Fotbollströja från Adidas.
Daniel Lindström

Fotboll på modet 2023.

Förr i världen var det något som i bästa fall bars av supportrar till matcher. Men i takt med fotbollens globala kommersialisering har fotbollströjan fått sig ett rejält uppsving och dessutom vunnit mark även som modeplagg. Den här vintern är fotbollströjan trendigare än någonsin. På vår/sommar 2023-visningarna tidigare denna månad fanns det fotbollströjor överallt på catwalken – från brittiska Burberry till Barragan från New York och Ahluwalia (Indien/Nigeria). De visas tillsammans med jeans, kostymbyxor och även
formella överdelar.

Och det finns mängder av andra aktuella exempel just nu. Guccis samarbete med skejtmärket Palace är fullt av fotbollströjor. Samma varumärkes splitternya kollektion för Adidas Y3 frontas av ingen mindre än Zinedine Zidane och handlar om fotboll.

AC Milan samarbetade med Paris Fashion Week-märket Koche och Puma tidigare i år och tillverkade en rad tröjor från återanvända gamla plagg. Den japanska kult-designern Nigo, som just nu är kreativ chef på Kenzo, har designat Japans VM-ställ i en härlig kombination av rosa och grönt (garanterat ett framtida samlarobjekt).

Att fotbollströjor syns i modet och inom populärkulturen är ju egentligen inget nytt. Tröjan har ett starkt symboliskt värde och markerar en tillhörighet (Gallagher-bröderna och Manchester City till exempel). Den brittiska designern Martine Rose, som enligt rykten kan komma att få jobbet efter Virgil Abloh på Louis Vuitton, inspireras mycket av fotboll men är enligt egen utsago ointresserad av vad som händer på planen.

”Jag tittar på personer och karaktärer inom fotbolls­kulturen när jag designar”, har hon förklarat.

En annan förklaring till modets intresse för fotboll är ju att spelarna själva blivit mycket mer intresserade av stil och kläder. För 15 år sedan skapade David Beckham rubriker när han bar sarong och klippte håret i en mohikan-frisyr, i dag är fåfänga stjärnor i designer­kläder mer regel än undantag.  

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.