Hoppa till innehåll

10 klassiska fotbollströjor med världens högsta samlarvärde

världens högsta samlarvärde fotbollströjor
Lukas Nordén

Man hade ju glömt hur snygg USA:s annorlunda VM-tröja från 1994 faktiskt var.

Om du är ett fotbollsfan är chansen stor att du har, eller har haft en garderob full med fotbollströjor som du köpt genom åren. Om du inte redan påbörjat vårstädningen och fortfarande inte sålt av dem på den obligatoriska loppisen, är det kanske dags att komma till skott och rota fram några av de där nostalgiska fotbollströjorna som inte sett solljuset på åratal. Tröjorna kan nämligen vara värda mycket mer än vad du tror!

Men varför är vissa tröjreliker mer värda än andra? Gary Bierton, som är VD på Classic Football Shirts, menar att det både är designen och framgången på planen som kan få en klassisk tröja att stiga högt i pris bland samlare.

För att göra dig medveten om vilka tröjor du ska hålla ett extra öga på i garderoben, har det ”briljanta” casinoföretaget Casumo rankat de 10 klassiska fotbollströjorna som i dag har högst samlarvärde. All data som de sammanställt är taget från Classic Football Shirts.

Även om inga av Henke Larssons matchtröjor når topp tio rekommenderar Café klippet ovan. Henke är, för att vara Henke, ovanligt mysig.

Äger du någon av dessa 10 tröjor? I så fall är det dags att tjäna storkovan nu!

1. Barcelona 1991-1992 (bortaställ)

7 500 kr

Den här sällsynta tröjan bars av fotbollsikoner som Johan Cruyff, Michael Laudrup och Ronald Koeman, när de ledde Barcelona till sin första Europa Cup-vinst 1992. I finalen på Wembley, som de vann de mot Sampdoria med 1-0, gjorde Koeman det enda målet på övertid.

2. Holland 1988 (hemmaställ)

7 500 kr

Med en kombination av unik Adidas-design och framgång på planen är den här tröjan en av de mest eftertraktade på marknaden. Hur många gånger har man inte sett den orangeklädda Marco Van Bastens avgörande mål i EM-finalen mot Sovjetunionen på repris? Tröjan gjordes specifikt för turneringen och användes dessvärre aldrig igen, vilket faktiskt gör den ännu mer sällsynt.

3. Napoli 1990-1991 (hemmaställ)

6 200 kr

Diego Maradona. Behövs det sägas mer egentligen? Napolitröjan, som pryds av den italienska scudettoskölden, bars av den argentinska legendaren under sin sista säsong i klubben och är tack vare honom en av de mest ikoniska tröjorna än i dag.

4. USA 1994

6 200 kr

Sverige grävde guld när USA anordnade VM för första gången och bar den här stjärnspäckade tröjan. Det var först sagt att tröjan skulle vara deras bortaställ, men de valde i stället att spela med tröjan i alla sina matcher. De åkte ut ur turneringen med 0-1 mot Brasilien, landet som sedan skulle vinna hela VM.

5. Manchester United 1986-1988 (tredjeställ)

6 200 kr

Tredjeställ har inte alltid varit vanligt förekommande i fotbollsvärlden, och för 30 år sedan kan man minst sagt säga att de var sällsynta. Vilket gör här tröjan ännu mer dyrbar. Tredjestället användes också under klubbikonen Sir Alex Fergusons första säsong i klubben.

6. Sovjetunionen 1989-1991 (hemmaställ)

6 200kr

Den här fotbollströjan, som har en rättare sagt speciell design, är den sista som användes av Sovjetunionen i ett världsmästerskap och är därför extremt unik.

7. Milan 1999-00 (hemmaställ)

5 000 kr

Ta en god titt på tröjan och minns tillbaka till tiderna då Paolo Maldini agerade mittbackslås i klubben. Med det lite annorlunda klubbmärket, i jämförelse med vad vi brukar se, är tröjan som släpptes som en del av deras millenieskiftsfirande Milans mest dyrbara att ha i ägo.

8. Brasilien 1978-1980 (hemmaställ)

5 000 kr

Det brasilianska landslaget, som bar den här tröjan, anses än i dag vara ett av de bästa landslagen någonsin att inte vinna VM. I spelartruppen hade de en av Brasiliens största stjärnor genom tiderna, Zico.

9. Danmark 1986-1988 (hemmaställ)

5 000 kr

Med den kända hummeldesginen är tröjan som det danska landslaget bar i VM 1986 en av de med högst samlarvärde. I turneringen vann danskarna mot Skottland med 1-0, som temporärt tränades av Alex Ferguson på grund av att deras tidigare tränare, Jock Stein, hade gått bort.

10. Rumänien 1994

5 000 kr

Att en grupp underdogs skräller kan också göra att priset på ett fotbollströja stiger i pris. George Hagis Rumänien tog sig oväntat hela vägen till kvartsfinal i VM 1994, där Thomas Ravelli räddade det avgörande skottet i straffläggningen. Det är än i dag Rumäniens bästa insats i ett fotbolls-VM.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.