Texten är ett bearbetat utdrag ur boken Nätverket – Södertäljemaffians uppgång och fall (Norstedts, november 2017) av den prisade journalisten Baris Kayhan.
Den 1 april 2010 lämnade Abraham ”Bibo” Aho, 18, Kronobergshäktet i Stockholm i kriminalvårdens tofflor och kläder. Efter tre månader i ett rum på sju kvadratmeter och 23 timmar isolering per dygn var han en fri man. Bara några timmar före frisläppandet hade Bibo stått inför Stockholms tingsrätt, anklagad för mord. Enligt åklagaren hade han tre månader tidigare, en kall och snöig natt i december 2009, klivit in på den illegala spelklubben Oasen i stadsdelen Ronna i Södertälje och kallblodigt avrättat en X-teammedlem som gick under smeknamnet ”K-Sigge”.
Det var ingen slump att just K-Sigge valts ut som måltavla. Han stod för allt som Nätverket hatade. Han var kurd, muslim och en del av det rivaliserande X-team som leddes av en av deras egna: Dany Moussa. Dany hade gått med i X-team tre år tidigare efter flera schismer med sina gamla barndomsvänner i Nätverket, framför allt med den utpekade ledaren Bernard ”Berno” Khouri. Dany och Berno hade vuxit upp på Ronnas bakgårdar, begått brott och sovit över hos varandra. Men med åren hade de glidit ifrån varandra – och nu ledde Berno och Dany två rivaliserande kriminella organisationer.
Häktningsförhandlingen mot Bibo vid Stockholms tingsrätt var över på en timme. I början hade domaren bett samtliga åhörare lämna rättssalen, vänner och familj fick vänta bakom lyckta dörrar. När de återvände till rättssalen möttes de av beskedet att Bibo skulle fortsätta frihetsberövas. Som grund för beslutet låg ett viktigt besked från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Utredarna hade väntat på resultatet från SKL i över tre månader. Matchade tändsatspartiklarna från Bibos fleecehandskar de skott som dödade K-Sigge? SKL skrev i sitt utlåtande att så var fallet. Utredarna och åklagaren kunde andas ut. De hade sin man. Men en halvtimme efter häktningsförhandlingen kom en plötslig vändning när utredaren fick ett samtal från SKL. De ville göra en ändring i utlåtandet om tändsatspartiklarna. Det handlade bara om ett litet ord. ”Inte.” Partiklarna matchade ”inte”.
EN AV SVERIGES
STÖRSTA
RÄTTEGÅNGAR
170 000 avlyssnade telefonsamtal
ca 100 avlyssnade telefonnummer
185 inhämtade telefonlistor
68 000 sidor förundersökningsmaterial
Över 200 rättegångsdagar
Mer än 200 miljoner kronor i polis- och rättegångskostnader
(Källa: Polisen, Sveriges radio.)
Bibo sattes på fri fot och mottogs som en hjälte utanför häktet. Hemma i Ronna väntade familj, släktingar och vänner, däribland Berno. Efter flera timmar av firande med mat, dryck och festande rörde sig några yngre grabbar mot nattklubben The Strip i centrala Södertälje. Berno och Bibo valde dock att stanna hemma. Bibo ville hellre spela tv-spel med de närmaste vännerna. Dessutom hade Berno varnat honom, om så många av dem var ute tillsammans kunde det lätt uppstå problem. Men så fick Berno ett samtal från en vän på restaurangen Croc’s Inn i centrala Södertälje. De hade hamnat i bråk. Berno och hans kusin Sherbel Said bestämde sig för att åka dit och sedan vidare till The Strip. Det var ett beslut som de kommit att ångra många gånger.
Den 1 april var också Dany Moussas födelsedag. Efter att Dany och hans vänner festat några timmar på Danys storebror Jakob Moussas klubb Oasen gav de sig av mot The Strip. Nattklubben ligger vid sjön Maren där håvfiskare en gång i tiden sålde sin fångst i tidningspapper. Sjön kantas av röda och gula trähus, bänkar och träd. Det hade kunnat vara ett populärt utflyktsmål men i stället är det en identitetslös blandning av restauranger, en undangömd teater, parkeringshus, ett gatukök och klubben The Strip. Dessutom finns ett McDonald’s där ungdomar som är för gamla för fritidsgården men för unga för klubbarna hänger på kvällarna. Det blir ganska ofta stökigt på helgerna.
När Dany klev in på The Strip såg han omedelbart att flera yngre förmågor ur Nätverket satt vid de inofficiella vip- borden som låg närmast dj-båset. Dany ställde sig med sitt sällskap på motsatt sida av lokalen och visade demonstrativt upp sin svarta X-teamtröja. Vakterna följde händelseutvecklingen noga, särskilt en av dem. Han kände väl till de olika konstellationerna i Södertäljes undre värld – och visste att situationen som nu utspelades framför hans ögon var förenad med fara. Men än så länge var allt lugnt. Då anlände Berno och Sherbel. Vakten skakade hand och välkomnade dem. Sedan dirigerade han resten av vaktstyrkan från restaurangdelen till nattklubben och uppmanade kollegorna att inte släppa de två grupperingarna med blicken. Berno sökte upp sitt sällskap. På borden stod helrör, drinkar och shots och ur högtalarna strömmade musiken. Någonstans på dansgolvet, i havet av mörka kostymer och vita hattar, fick Berno syn på Dany som dansade med sin tjej. I samma stund gav någon Berno en mobiltelefon och han gick in i köket för att prata ostört. Det var Jakob Moussa.
Berno och Jakob hade respekt för varandra, de hade en lång historia. Oavsett Bernos dispyter med Dany, och vad han tyckte om det, så var det något annat med Jakob. Jakob var en omtyckt person, en duktig medlare med rykte om sig att vara tuff, rättvis och korrekt. Men vid den här tiden var relationen mellan Jakob och Berno ansträngd på grund av mordet på K-Sigge. Hela våren hade mordet hängt sig kvar som en seglivad bakfylla. Dany, som var nära vän med K-Sigge, kunde inte släppa det. Jakob hade försökt medla och lugna ner situationen i Södertälje men flera större sammandrabbningar hade ägt rum mellan sidorna under våren. Bara några veckor tidigare hade Dany bråkat med Berno och några andra ur Nätverket. Berno hade tappat humöret och utdelat dödshot mot Jakob. Berno hade varnat Jakob för den här utvecklingen flera månader tidigare. Han hade förklarat att ingen i Södertälje längre stod ut med Dany och att hatet mot Dany en dag skulle vända sig mot honom. Men Jakob skulle aldrig vika från Danys sida. Till sin fru Sarah hade han sagt, när hon ville att Jakob skulle sluta backa upp Dany, att han inte tänkte låta sin mor begrava honom. Dany kunde agera hur han ville och kränka, hota, utpressa och misshandla andra kriminella i Södertälje, däribland personer i Nätverket, just på grund av Jakobs styrka, goda rykte och kontakter i den undre världen. Med Jakob som beskyddare kunde Dany härja fritt. Men nu verkade dispyten några veckor tidigare vara som bortblåst. Jakob och Berno kunde återigen prata med varandra i god samtalston.
– Vad gör ni där, skäms ni inte? undrade Jakob. Det är barndisko. Kom till klubben i stället, vi ska spela och jag har bra whisky.
Berno tvekar. Jakob försöker först locka med god mat, men övergår sedan till sitt egentliga ärende.
– Dany har ringt mig, säger Jakob.
Dany ringde alltid till Jakob och klagade så fort problem dök upp.
– Aha, men jag ser honom, han är här med sin tjej, säger Berno.
– Jävla ungjävel, han måste ha sniffat igen.
– Vad är det, vad säger han?
– Nej, han är nervös och så där, folk tittar på honom, säger Jakob.
Berno försöker lugna ner Jakob.
– Om någon hoppar på honom så kommer jag själv lägga mig i. Oroa dig inte, försäkrar Berno.
Att Jakobs oro för sin lillebror hade med Berno och hans sällskap att göra är underförstått. Berno förstår budskapet och lugnar honom.
– Okej, men då vet jag, säger Jakob.
Innan Jakob avslutar samtalet frågar han på nytt Berno om han inte ska komma förbi Oasen.
– Ja ja, vi får se, så fort jag lämnar det här så kommer jag dit.
Efter samtalet går Berno ut från köket och fram till Dany på dansgolvet. Dany, känd för sina missbruksproblem, ser groggy ut och har dimmig blick. Berno utgår från att han tagit något.
– Jag har snackat med Jakob, det är lugnt alltså, okej? säger Berno och går sedan till sitt bord.
Ett par poliser från krogpatrullen tar senare under kvällen en runda förbi The Strip. Även de undrade bekymrat varför de två gängen samlats på samma plats just den här kvällen. Kort före stängningsdags, vid tvåtiden, lämnar Dany klubben. En stund senare gör Berno detsamma. Berno och hans sällskap diskuterar om de ska äta innan de åker hem. Bernos kusin Sherbel vill åka direkt hem och får med sig Metin, en nära och gammal vän till Berno, och en av generalerna i Nätverket. Aydin, en flyktig vän till Metin, vill ha skjuts och ber att få följa med i bilen.
Sherbel, Metin och Aydin går till en röd Volvo som står parkerad vid restaurang Barolo. Berno avviker, och ställer sig i stället i den långa kön till Mias gatukök tillsammans med en vän. Sherbel sätter sig bakom ratten, Metin i passagerarsätet och Aydin i baksätet. De svänger höger in på Ekdalsgatan och sedan vänster i riktning mot Nedre Torekällgatan. De ser inte att en bil genast kör upp bakom dem.
I kön till gatuköket står både poliser och fulla gymnasiestudenter. En av poliserna går fram till Berno och frågar om han har sett något bråk? Berno svarar kort att det har varit en lugn kväll. I nästa sekund hörs skott över Marenplan. Poliserna tar skydd bakom gatuköket medan Berno instinktivt springer mot ljudet. Han vet att det inte handlar om några fyrverkerier.
Sherbel passerar McDonald’s och fortsätter mot Nedre Torekällgatan. På hans högra sida, vid taxistolpen framför Kringlans gatukök, står en taxibil som håller på att plocka upp några studenter. Han bromsar vid trafikljuset vid Ekdalsgatan och Nedre Torekällgatan. Till höger ligger Södertäljes paradgata Storgatan, till vänster Järnagatan med sina kaféer och klubbar. Rakt fram Nedre Torekällgatan, som är en av Södertäljes äldsta. På natten påminner gatan om en smutsig gränd, eftersom bostadshusen höjer sig på båda sidor, vilket skapar en känsla av instängdhet. Trafikljuset slår om till grönt och Sherbel trycker på gasen. Ljuset från bilen bakom blänker till i backspegeln. Den närmar sig i ovanligt hög hastighet. En övervakningsfilm registrerar bilen 01:57:54. Sherbel tänker att den vill köra om och fortsätter långsamt uppför gatan. Den andra bilen lägger sig i filen bredvid och först då inser Sherbel att rutorna är nervevade. I samma stund ser han en hand och ett vapen som sticker ut. De första skotten träffar Volvon snett bakifrån och krossar förarsidans fönster.
– Vi blir beskjutna, skriker Metin samtidigt som han duckar.
– Gasa! Gasa!
Sherbel försöker men det är som om benen inte vill lyda. Volvon bromsar och bilen rullar bakåt nerför gatan. Gärningsmännen hamnar en bit framför Volvon medan Metin förgäves fortsätter att skrika på Sherbel.
– Backa! Backa!
– Jag kan inte, ropar Sherbel.
Ett av skotten har träffat spinalkanalen och skurit av signalvägen mellan benen och hjärnan hos Sherbel. Ett annat skott har träffat ansiktet. Aydin ligger på golvet i baksätet och gör sig så liten som möjligt. Den andra bilen bromsar, backar och lägger sig bredvid Volvon, och skottlossningen fortsätter. Metin tittar försiktigt upp och ser mynningsflammor från två vapen. Av de korta pauserna mellan skotten förstår han att det inte rör sig om automatvapen. Metin får en skymt av gärningsmännen, han ser föraren och två skyttar med pistoler. Han ser inte deras ansikten eftersom de dragit upp jackornas huvor. När gärningsmännen tömt sina magasin försvinner de lika snabbt som de kom. Taxibilen som plockade upp studenterna kör upp till Volvon och ser att förarsidan är full med skotthål och båda sidorutorna är spräckta. Sherbel ligger böjd över ratten. Taxibilen kör vidare och stöter i korsningen Järnagatan/Nygatan på en polisbil. Aydin stapplar ut ur bilen och går fram till Sherbel.
– Jag är skjuten, jag kan inte köra, säger Sherbel.
Aydin försöker stoppa först en taxibil och sedan en väktarbil men utan framgång. Chockad, rädd och desorienterad springer Aydin från platsen och söker hjälp. När han kommer tillbaka kryllar platsen av människor. Metin tvingar sig ut ur bilen och skriker rakt ut. Han har blivit träffad i magen och armarna, sammanlagt fyra skott. Han drar fram sin mobil och ringer till vännen som är med Berno vid gatuköket.
– Bror! Vi är skjutna. Hjälp oss!
Mannen tror att Metin skämtar med tanke på att det är första april.
– Håll käften, sluta hålla på och driv!
Berno har samtidigt på kort tid lyckats lokalisera den röda Volvon. Han springer fram till bilen med den svårt skadade Sherbel och Metin. Berno lägger Metins arm över sina axlar och lyfter honom till den närmaste bilen, en väktarbil, och placerar honom i passagerarsätet. Han säger åt den skräckslagne chauffören att köra lugnt.
Samtidigt har de första polisbilarna redan anlänt till platsen. Yttre befälet beordrar en av sina män att hoppa in i väktarbilen för att eskortera den skadade till sjukhuset. Med Metin omhändertagen vänder Berno uppmärksamheten mot Sherbel. Han inser att kusinens tillstånd är allvarligt och att han behöver vård omedelbart. Samtidigt försöker polisen spärra av och säkra området, helt enligt rutinerna, innan de låter ambulansen köra fram. I Bernos värld finns det ingen tid för vare sig avspärrningar eller en ambulans. Han vrålar till poliserna att hans kusin behöver vård nu. Samtidigt som nattklubbarna stänger kommer fler och fler människor till platsen och på bara några minuter är de få poliserna omringade av hundratals upprörda, chockade och berusade människor.
– Gå bort från den tekniska platsen, skriker poliserna till människorna som står runt bilen.
Berno stressar över att ambulansen dröjer och skriker att han måste hjälpa sin kusin Sherbel till sjukhuset. Poliserna får inte kontroll på folkmassan samtidigt som det strömmar till allt fler människor. Poliserna står med ryggen mot bilen och en av de hårt pressade poliserna drar fram sitt tjänstevapen och beordrar folksamlingen att backa undan. Ytterligare en polis följer sin kollegas exempel.
– Då får ni skjuta oss, för vi ska rädda en människas liv, säger Berno.
Poliserna retirerar och följer dramat från trottoaren. Sherbel ligger medvetslös över ratten och blöder kraftigt. Berno tar ett stadigt grepp om Sherbels tunga kropp – han är ett muskelberg på över hundra kilo – och försöker flytta över den till passagerarsätet för att själv sätta sig bakom ratten. Han lyckas bara lyfta kroppen halvvägs och den fastnar vid växelspaken. Han springer runt bilen, tar tag i Sherbel under armarna och drar honom mot passagerarplatsen. Trots att Sherbels livlösa ben fastnar i ratten bestämmer sig Berno för att det får duga. Han försöker stänga dörren men den går inte igen på grund av skottskadorna. Berno slänger sig ändå bakom ratten och startar bilen. Berno kör bara några få meter innan folk skriker på honom och bankar på bilen. Han stannar och ser hur Sherbels kropp hänger utanför bilen så att huvudet skrapar mot asfalten. En man hoppar in i baksätet och håller Sherbels kropp upprätt. Berno kör upp på trottoaren och rundar en buss som blockerar vägen. Med fri lejd trycker han gasen i botten. Det är blod över hela ratten och förarsätet. Varje gång Berno ska växla halkar handen. En polisbil sätter efter Volvon som svänger höger in på Nygatan och vidare mot Södertälje sjukhus. Bernos enda tanke är: Han får inte dö.
Berno svänger in framför akutens dörrar med skrikande däck, tvärnitar, hoppar ut och ropar efter hjälp. En polis som redan är på plats och en sjuksköterska springer ut med en bår som de lägger Sherbel på. Han är knappt vid medvetande. Inne på akuten placeras han bredvid Metin och kort därefter förlorar han medvetandet och förs in i operationssalen. Medan Sherbel kämpar för sitt liv börjar situationen utanför sjukhuset bli kaotisk. Polisen spärrar snabbt av området runt entrén och ringer efter förstärkning. Tunnelbanepolisen och en hundpatrull kommer till undsättning; poliser från närliggande distrikt sätter på blåljusen och kör i riktning mot Södertälje. Det första polisen gör är att säkra den skottskadade bilen, oroliga för att värdefull bevisning skulle förstöras. De spärrar snabbt av området runt bilen i väntan på en bärgningsbil.
Bibo hade tagit sig till sjukhuset och han och Berno agerade nu sambandscentral och utdelade order. Bland annat skickades en yngre kille iväg för att hämta vapen ur ett källarförråd i Ronna.
Samtidigt körde bilen med skyttarna söderut längs Nyköpingsvägen på en mörk och enslig skogsväg fram till Farstanäs camping. Vid parkeringen utanför campingen, som är bebodd året runt, övergav de sin bil, en Volkswagen Jetta årsmodell 91, och tände eld på den. De tjuvkopplade en vit Ford Mondeo, årsmodell 96, och körde vidare söderut. Flera campinggäster vaknade av lågorna och ljudet från den brinnande bilen.
När den första polispatrullen kom till platsen var bilen nästan helt utbränd. De kunde dock säkra bevis i form av tomhylsor av samma kaliber som använts vid skjutningen tidigare på kvällen. Efter en sökning på bilens registreringsnummer visade den sig tillhöra en man vid namn Malek, hemmahörande i Linköping. Malek hade kopplingar till X-team, dessutom hade han köpt bilen bara ett par veckor tidigare av en nära vän till Dany Moussa.
Ford Mondeon påträffades ett par dagar senare norr om Linköping. Malek kunde snabbt gripas, misstänkt för mordförsök, men lika snabbt stod det klart att han inte kunde kopplas till skjutningen. Det kunde däremot hans vän Ozan. Ozan var X-teammedlem, kurd och god vän till både K-Sigge och Dany Moussa. Även om Malek var Jettans formella ägare så var det Ozan som använde den oftast. Bilen hade registrerats vid betalstationer i Stockholm, och efter att ha jämfört tiderna med Ozans telefontrafik kunde polisen konstatera att han vid nästan samtliga tillfällen befunnit sig i eller i anslutning till bilen. Dessutom hade han uppgivits som förare när han hade stoppats av polisen eller fått parkeringsböter. Telefontrafiken visade dessutom på ännu fler intressanta samband.
Utredarna tömde information från telefonmaster i närheten av brottsplatsen och jämförde med kända telefonnummer. Telefontrafiken visade att de misstänkta hade rört sig kring brottsplatsen en kort tid innan och kort tid efter att brottet begåtts. Dessutom var samtliga misstänktas mobiler avstängda kort före dådet och kort därefter. Telefontrafiken visade också att personer i Danys sällskap hade varit i kontakt med de misstänkta gärningsmännen under kvällen på The Strip.
Ozan greps i början av juni 2010. Samtidigt gjorde polisen en husrannsakan i hans bostad i Skärholmen i Stockholm och beslagtog en av hans mobiler. Under skalet hittade polisen en lapp där Ozan hade skrivit ner namnen på flera personer i Nätverket. Ozans flickvän greps och togs även hon in för förhör. Telefontrafiken placerade henne i närheten av brottsplatsen vid tiden för skjutningen.
Av allt att döma körde hon minst en av skyttarna till Stockholm, medan de andra åkte vidare i den stulna Ford Mondeon mot Linköping. Det mesta tyder på att skjutningen inte föregåtts av någon noggrann planering, utan snarare var ett hastverk, eftersom bilen som användes vid skjutningen så lätt kunde spåras.
Veckorna efter Torekällskjutningen var alla i X-team och Nätverket på helspänn. Att skjutningen hade varit en hämndaktion för mordet på K-Sigge stod klart, samt att det verkliga målet troligtvis var Berno, men att gatuköket utanför The Strip hade räddat hans liv.
Frågan var hur mycket Dany Moussa visste om skjutningen? Hade han beordrat den som hämnd för K-Sigge? Samma natt skyndade Jakob hem, släckte lamporna i villan och höll vakt. Han bad Sarah flytta de sovande barnen från fönstret och närmare mitten av rummet. De följande veckorna bar Jakob skottsäker väst och jacka.
Bara någon vecka senare ordnade Jakob ett möte med högdjuren i den kriminella miljön i Södertälje för att medla å sin brors vägnar och försöka få Dany att lämna X-team. De äldre förstod att våld var dåligt för affärerna och drog till sig för mycket uppmärksamhet. Men snöbollen var i rullning.
Konflikten hade tagit en personlig vändning för Berno och Bibo. Kunde den store medlaren Jakob Moussa stoppa en utveckling som var på väg att dra ner alla i avgrunden?
Skotten på Torekällgatan drog till sig länskriminalpolisens fulla uppmärksamhet. De hade följt utvecklingen i Södertälje sedan mitten av 2000-talet då brottsligheten eskalerade, bland annat med kravallerna i Ronna som följdes av skjutningen mot polishuset i september 2005. Men nu förstod länspolisen att de inte längre kunde stå vid sidan av och titta på.
Polisens plan blev enkel men dyr: full fart framåt med största möjliga kraft så länge det behövdes. Med alla tillgängliga medel skulle man slå hårt och brett i Södertälje. Spanare, analytiker, hundförare, utredare, ordningspoliser, piketen och telefonavlyssningar – alla resurser skulle stå till buds. Om de inte gjorde något nu skulle de i värsta fall förlora en hel stad till den organiserade brottsligheten.
Det var ett lyckat drag. Intensivt spaningsarbete, hemlig avlyssning och det faktum att flera offer började prata ledde till slut fram till att polisen lyckades spränga den organiserade brottsligheten i Södertälje. 2012 dömdes 18 inblandade till fängelse i allt från ett år till livstid.
Några av åtalspunkterna i den maffialiknande rättegången gällde mord, anstiftan till mord, medhjälp till mord, mordförsök, utpressning, människorov och vapenbrott. Och för de inblandade i Torekällskjutningen den där aprilnatten?
Några månader senare sköts Jakob Moussa till döds tillsammans med sin bror Eddie Moussa på spelklubben Oasen i Södertälje. Bernard Khouri, som polisen tror var det tänkta offret på Torekällgatan, dömdes till livstids fängelse för anstiftan till tre mord, bland annat på just Jakob Moussa.
Texten är ett bearbetat utdrag ur boken Nätverket – Södertäljemaffians uppgång och fall (Norstedts, november 2017) av den prisade journalisten Baris Kayhan.