NHL har fått sin första svenske General Manager

En bild på Allvin och en bild på Elias Pettersson

Vancouver Canucks meddelade idag att Patrik Allvin kliver in som ny General Manager i klubben. Han blir därmed den förste svensk att inneha den positionen i NHL.

Robin Åberg | Foto: Getty  |  Publicerad 2022-01-26 18:07  |  Lästid: 2 minuter

Vancouver Canucks har en lång historia av svenska profiler på isen. Under 90-talet och början av 00-talet var Markus Näslund en av klubbens största stjärnor och lagkapten, sen tog tvillingarna Sedin över och ledde laget till en Stanley Cup-final 2011 och sedan ett par år tillbaka är det Elias Petterson som är lagets stora stjärna.

Idag blev det officiellt att det kanadensiska västkustlaget även får en svensk profil som ska leda laget utanför planen. Under eftermiddagen meddelade Canucks klubbpresident Jim Rutherford att Patrik Allvin är lagets nya General Manager och alltså kommer vara den som ansvarar för lagbygget. Med det fick NHL även sin första svenska GM.

”Att leda ett NHL-lag i Kanada är en ära och att bygga ett mästarlag i Vancouver är vårt mål”, säger Allvin i ett pressmeddelande från klubben.

Foto: Getty

Att Allvin skulle vara aktuell för jobbet har det spekulerats om sedan Rutherford gick ut med att han letade efter en person som tidigare arbetat i bakgrunden men nu är redo för en större roll. Allvin har nämligen arbetat i Pittsburgh Penguins organisation de senaste 16 säsongerna, varav flera direkt under Rutherford som var Pittsburghs GM fram till januari förra året.

”Patrik och jag arbetade tillsammans i sju år och jag tror att han kommer bli en utmärkt general manager. Han har vunnit tre Stanley Cup och har erfarenhet från alla nivåer av en hockeyorganisation. Han är smart, jobbar hårt och tar hårda beslut” säger Jim Rutherford om sin adept.

Allvin kastas in i hetluften direkt då Vancouver som haft en skakig säsong och ser ut att missa slutspel, förväntas vara inblandade i flera spelarbyten. I synnerhet spekuleras det i att stjärnan J.T Miller kan komma att lämna klubben.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar