Världens bästa backpar rankar vassaste svenskarna i Stanley Cup

Vi träffade det svenska superparet Victor Hedman och Anton Strålman som dominerar Stanley Cup och frågade om vilka svenskar som kan stjäla deras show i slutspelet.

Albin Wiberg | Foto: IBL  |  Publicerad 2018-05-02 16:19  |  Lästid: 2 minuter

CCCP hade giganterna Fetisov/Kasatonov, Detroit Red Wings poängmaskinerna Lidström/Rafalski, men 2018 är det Tampa Bay Lightnings svenska superpar Victor Hedman/Anton Strålman som dominerar i NHL – Hedman är för övrigt storfavorit att vinna priset som ligans bästa back.

De producerar offensivt och stänger ner motståndarnas stjärnkedjor defensivt, lirar power play och box play, och avgör matcher. Faktum är att Hedman och Strålman är så slipade att Tampas coach John Cooper valt att splitta på dem under det pågående Stanley Cup-slutspelet, så att de kan styra upp varsitt backpar.

Vi fick ett locker room talk med bästa polarna, som självklart sitter bredvid varandra i omklädningsrummet.

(Strålman) – Café, det var som fan, då får ni skriva riktiga grejer!

(Hedman) – Ska vi ta på oss kostymen innan vi kör igång?

Victor Hedman och Anton Strålman spelar i Tampa Bay Lightning i NHL.

Victor Hedman, till vänster, välkomnar Anton Strålman till att fira ett mål mot Chicago Blackhawks.

Vad gör er till ligans bästa backpar?

(Strålman) – Det är bara att passa pucken till Hedman så fixar han resten. Nämen, han har alla verktyg: ett bra skott, bra huvud, storlek, styrka.

(Hedman) – Vi har spelat ihop ganska länge nu så vi läser av varandra jäkligt bra ute på isen. ”Strålle” kommer alltid ut med pucken ur alla situationer och han pratar mycket, har fantastiskt bra passningsspel, är rörlig och har bra fart. De senaste 1,5 åren har vi varit lite in och ut med backparen, men kemin mellan oss finns där så fort vi är på isen tillsammans.

(Strålman) – Sedan tror jag att det har mycket att göra med att vi har samma bakgrund, samma skola, det gör mycket.

(Hedman) – Vi har ett väldigt bra program där hemma i Sverige. Se bara på alla svenska spelare i ligan, framför allt på backsidan. Vi har fått en oerhörd skjuts framåt på senare år, och alla tänker och ser hockey ungefär likadant känns det som.

Vilka tre formationer med svenskar, som är kvar i slutspelet, är tuffast att möta?

1

(Strålman) – Pittsburghs power play med Crosby, Malkin, Kessel, Letang och Patric Hörnqvist är extremt samspelta och farliga på alla positioner.

(Hedman) – ”Bengan” (Patric Hörnqvist) är alltid jävligt jobbig att möta. Han spelar riktigt tufft och är bra framför mål. Han gör ett riktigt hästjobb, en spelare man älskar att ha i sitt lag, men inte vill ha emot sig.

2

(Strålman) – Sedan har vi kedjan i Nashville med ”Foppa” (Filip Forsberg) och (Viktor) Arvidsson, som går riktigt bra och tog sig ända till final i fjol.

(Hedman) – De är rörliga, svårlästa och kommer alltid med hög fart in i anfallszonen. Vi får hoppas att vi får möta dem i slutspelet, för det innebär att vi är i final!

3

(Strålman) – Jag gillar ju ”Bäckis” (Niklas Bäckström). Oavsett vilka han spelar med så har han förmågan att alltid göra sina medspelare bättre.

(Hedman). – Han är svårläst och riktigt bra med pucken, en riktig klasspelare.

 

Så här säger John Cooper, coach i Tampa Bay Lightning, om det svenska backparet.

– Victor var här innan jag kom hit och han är en komplett back med sin skicklighet, storlek och fart, men det var först när vi värvade Anton Strålman som Victor tog steget och blev en världsback.

– Anton har ett lugn och en solid spelstil som får Victor att spela ut hela sitt register. Victor har vuxit in i sin ledarroll, medan Anton är en tyst ledare som alla lyssnar på så fort han säger något. De är utan tvekan ett av ligans bästa backpar.

Tampa Bay Lightning möter Boston Bruins i Stanley Cups kvartsfinal.

Mer från Stanley Cup och NHL från Café!

William Nylander om svenskarna i NHL som är jobbigast att möta

NHL-stjärnan Carl Hagelin utser ligans bäst klädda män

Dela på Facebook
Tweeta