Stjärnornas nya super-fotbollssko – Nike Hypervenom 3

Den senaste fotbollsskon från Nike heter Hypervenom 3. Skon presenterades i München tillsammans med några av världens bästa anfallare under måndagen och Café var på plats för att bevaka eventet.

Olle Arnell  |  Publicerad 2017-01-17 16:48  |  Lästid: 3 minuter
nike-hypervenom-3
Marcus Rashford, Robert Lewandowski, Harry Kane, Gonzalo Higuain och Edison Cavani.

Under måndagen visade Nike upp det allra senaste inom fotbollskor när Hypervenom 3 presenterades.

Spelare som Edison Cavani, Robert Lewandowski, Gonzalo Higuain, Harry Kane, Marcus Rashford och Miroslav Klose var på plats för att promote:a skon, en minst sagt imponerande uppställning.

nike-hypervonom-3
Nike Hypervenom 3.

Café frågade Tottenhams Harry Kane om vad som är viktigast för honom när han väljer fotbollsskor.

– För mig är greppet i gräset viktigt, att kunna vända om framför mål och inte riskera att halka är självklart viktigt. Men det är en mix av många saker, t.ex. vill jag att skorna väger så lite som möjligt och att de är tunna så att det nästan känns som man är barfota när man skjuter, sade Harry Kane till Café.

harry-kane-hypervenom
Café var på plats i München när Nikes Hypervenom 3 lanserades under måndagen. Här i en gruppintervju med Harry Kane.

Hypervenom 3 väger ynka 196 gram och är designad för att förbättra främst två saker i spelarnas repertoar: riktningsförändringar och avslut. Detta gör sig uttryck genom den största nyheten gentemot tidigare skor – ett nytt mer avancerat yttre lager.

Det yttersta lagret på överdelen av skon, det Nike kallar för Strike Zone och som alltså är det som har kontakt med bollen, har massor av små skumkvadrater som anpassar sig efter hastighet på tillslaget. Om spelaren slår till bollen hårt stelnar kvadraterna och det uppstår en explosiv reaktion, medan en mjukare touch på bollen håller kvadraterna mjuka och ger en mer dämpande effekt för bättre kontroll.

Kvadraterna är 2 millimeter tjocka och är en del av den Flyknit-teknik som Nike utvecklat för sina fotbollsskor på senare år och den fjälliknande överdelen känns igen från den första Hypervenom-skon som lanserades 2013.

Café frågade Harry Kane om hans relation till sina fotbollsskor.

Varför väljer du att spela i Hypervenom?

– För mig är det helhetsupplevelsen. Sedan jag började använda skon har jag lyckats bra och gjort mål med den. För mig personligen har den en bra mix mellan snabbhet och kraft, den lätta vikten gör att man springer snabbt i den samtidigt som stoppningen på ovansidan gör det till en lätt sko att avsluta med.

Sparar du någonsin skor från speciella matcher?

– Ja ibland sparar jag skor, tex om jag gör ett hattrick eller bara spelar en riktigt bra match. Då ramar jag in tröjan och sparar skorna i en liten låda intill.

Hur ofta byter du skor?

– Jag försöker ha samma skor så länge som möjligt, men det är klart att om det går tre matcher utan att jag gör mål så byter jag till ett par nya skor. Om det är en ”het” sko som jag fortsätter att göra mål med så fortsätter jag att använda den. Jag behandlar den till och med som en liten bebis, haha, jag torkar den och ser till att den är ren och redo att användas för nästa match.

Det låter vidskepligt. Har du några ritualer inför match?

– Ja jag sätter alltid på mig vänster strumpa, benskydd och sko först. Och det gäller inte bara inför fotbollsmatcher, det gäller även till vardags när jag klär på mig. Alltid vänster först.

Vad händer om du inte gör det?

– Då händer dåliga saker, haha.

Nike Hypervenom 3 går att köpa på Nike.com från och med 30 januari.

Café testade de nya fotbollsskorna och det som verkligen märktes av var skornas låga vikt. Med 196 gram känns det knappt att man har skor på sig och även om det med all sannolikhet är inbillning så känner man sig åtminstone som en bättre fotbollspelare i dem.

nike-fotbollssko-hypervenom
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:31