Hoppa till innehåll

Johnnie Walker släpper exklusiv whisky med japansk Michelinkock

Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami Whisky.
Joakim Almén

Skotska whiskygiganten nya limiterade Blue Label Elusive Umami har fått en handpåläggning av stjärnkocken Kei Kobayashi.

Nyligen släppte Mackmyra den äldsta svenska buteljerade whiskyn Mackmyra No.001 – en 20-årig premiumwhisky för 8 000 spänn. I kategorin premiumwhisky faller även Johnnie Walkers nya limiterade Blue Label Elusive Umami. En limiterad whisky skapad av Emma Walker och den välkände Michelinkocken Kei Kobayashi som driver trestjärniga restaurangen Kei i Paris.

Superkocken Kei Kobayashi. Foto: Getty Images

Resultatet är en skotsk whisky som, enligt Johnnie Walker, sammanfattar de mystiska egenskaperna av umami – den ”femte smaken”.

Smakmässigt handlar det om en balanserad skotsk blended whisky med söta och salta smaker, med noter av blodapelsin och röda bär med en söt träkrydda. Men smaklistan tar inte slut där, den smakar även en aning rökt kött och har en hint av salt och peppar med en lång, söt och fruktig eftersmak.

”Umami besitter en mystisk kvalitet som väcker våra sinnen och avslöjar en utsökt smak, komplexitet och djup – och jag tror att vi har fångat denna essens i Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami. Den slutgiltiga drycken är ett nyanserat uttryck för hur jag tolkar umami”, säger Kei Kobayashi.

Johnnie Walker Blue Label Elusive Umami (artikelnummer 5211901) släpps i beställningssortimentet på Systembolaget den 18 oktober. En flaska kostar 3 599 kr.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.