Hoppa till innehåll

Niklas Ekstedt gör serie om exklusiv mat: ”Det blir brunbjörn möter vithaj”

David Johansson

Tv-jätten Viaplay fortsätter att spänna bågen med originalmaterial och släpper till hösten dokumentärsatsningen ”Four Hands Menu”. Serien består av sex delar och leds av den svenska stjärnkocken Niklas Ekstedt.

Viaplay har de senaste åren gjort storsatsningar på originalserier, med bland annat Rafael Edholms överraskande roliga Veni Vidi Vici, Dragomir Mrsics Alex och den kommande Advokaten med Alexander Karim i huvudrollen. Med tanke på att CMore avancerar aggressivt inom samma område skapas en viss tuppfäktning mellan mediabolagen; Viaplay blir däremot först med att göra en dokumentärserie, i form av den Niklas Ekstedt-ledda Four Hands Menu.

– En så kallad ”four hands menu” är ett existerande och populärt begrepp bland oss kockar. För mig har det alltid blivit grymma möten där oväntade idéer och spännande samtal uppstått. I programmet möter jag en kock som är väldigt olik mig och vi är vana vid helt olika råvaror och tekniker. Det blir vinter möter sommar, brunbjörn möter vithaj, säger Niklas Ekstedt i ett pressmeddelande.

Niklas Ekstedt är känd för sina krogar Ekstedt och Niklas i Stockholm, men blev ett namn hos svenska folket i och med sitt matlagningsprogram Niklas Mat i SVT, som han tog över efter Tina Nordström 2005.

Redan som 21-åring startade Niklas däremot sin första restaurang, Restaurang Niklas i Helsingborg, och har sedan dess, som man säger, gått från klarhet till klarhet inom den tuffa restaurangbranschen. Ekstedt har varit lärling hos den sanslöst omhuldade kocken Heston Blumenthal, gett ut fem kokböcker och 2013 tilldelades hans krog Niklas stjärnstatus av restaurangvärldens skräckinjagande gudfader Guide Michelin.

Under de planerade sex avsnitten av Four Hands Menu kommer Niklas Ekstedt att besöka några av de mest omtalade kockarna där ute, bland annat Poul Andrias Ziska och Esben Holmboe Bang. Inga direkt självklara namn för gemene tittare, men som antagligen kommer uppvisa häpnadsväckande kulinariska färdigheter. Den färöiska Poul fixade Färöarnas första Michelinstjärna och anses vara ett kreativt geni, medan Esben leder den trefaldigt stjärnbelönande Michelinkrogen Maaerno i Oslo. För den oinvigde kan vi informera om att tre Michelinstjärnor är ungefär en lika stor bedrift som att ro hem typ åtta Oscars.

Matilda Snöwall är VD på produktionsbolaget Mastiff, som producerar Four Hands Menu på engelska för Viaplay:

– Dokumentärserien är ambitiöst filmad på några av världens mest spektakulära restauranger och platser, allt från Färöarna till Filippinerna. Vi är stolta över att kunna göra en så stor internationell produktion med några av världens mest eftersökta kockar, säger Snöwall i ett pressmeddelande.

Inget fast premiärdatum är satt ännu, men Four Hands Menu kommer att visas på Viaplay under hösten 2018 i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

Foto: Karl Bjurenstedt

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.