Hoppa till innehåll

Nitro-IPA är en historisk nyhet från Guinness – så smakar den

Andreas Grube

Guinness har ju ända sedan 1759 varit kända för sin ikoniska stout. Men nu lanserar bryggeriet sin nya Nitro-IPA i Sverige, en öl som redan gjort succé hemma på Irland. Cafés Andreas Grube har testat den.

Nitro-IPA låter ju rätt hi-tech, men det är faktiskt enklare än det låter. Det handlar helt enkelt om en IPA bryggd med en kvävebaserad bryggteknik där man använder sig av kväve och koldioxid för att få fram den där lena, mjuka, krämiga känslan – som ju även Guinness stout är känd för.

För egen del tycker jag att den är riktigt bra. Jag kan ibland tycka att IPA ibland blir både alldeles för besk och frän, och ibland även för tropikfruktig och sötaktig. Och inget av dem tilltalar mig särskilt mycket.

Men den här Nitro-IPA:n gillar jag verkligen, eftersom den lyckas kombinera rejäl beska från fem olika humlesorter (admiral, cascade, celeia, challenger och topaz), citrustoner, apelsinzest och tallskog med en skönt krämig knäckighet och lite dov överton.

Alkoholen ligger på hyfsat modesta 5,5 procent vilket är tillräckligt för att ge en schysst ryggrad, men också så pass lågt att man utan problem kan bälga i sig ett par pints utan att bli oregerlig.

Det är första gången Guinness lanserar en IPA i Sverige och till en början kommer den endast finnas på vissa utvalda barer och restauranger runt om i Sverige, men framåt hösten dyker den även upp på Systembolaget.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.