Hoppa till innehåll

Somrigaste ölen på bolaget är en läskande fruktbomb

Cafés Andreas Grube har testat nyheten Manic Mango – en bärs med både frisk citrus, mangotoner och bra beska i en och samma klunk.

Jag kan vara minst sagt skeptisk när det dyker upp öl med för extrema smaker åt ett eller annat håll, må det vara chokladtårta eller frukt. Och anledningen är helt enkelt att det ofta känns så manierat och konstruerat, och att ölskaparen går vilse i balanslabyrinten i sin vilja att göra en bärs som sticker ut.

Men häromdagen smakade jag Manic Mango (nr 11407, 29,90 kr), ett samarbete mellan det skotska bryggeriet BrewDog och det lilla Helsingborgsbaserade bryggeriet Brewski. Och tamejfan, här är ju en riktigt fruktbomb – som funkar!

Ölen i sig är en IPA, bryggd på bland annat humlesorterna magnum och citra. Och visst, mangofrukten sitter onekligen i förarsätet, men backas upp snyggt av nyanser av barrskog, massor av citrus, mogen persika – och inte minst en riktigt bra beska som balanserar upp anrättningen.

Alkoholen på 6 procent hjälper också till att ge brygden stadga och ryggrad, även om dryckesupplevelsen framför allt känns läskande och fräsch.

Riktigt schysst sommarbärs det här, tycker jag. Manic Mango (nr 11407, 29,90 kr) i Systembolagets tillfälliga sortiment fredagen den 4 maj.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.