Hoppa till innehåll

Nordens bästa restauranger utsedda – flera svenska i toppen

Tobias Skagerström

Totalt är det 92 restauranger från Sverige som är med på den prestigefulla listan och med det är det blågula landet bäst i Norden. Tvåa kommer Danmark med 85 matställen – däribland Noma, som flera gånger utnämnts till världens bästa restaurang och tog hand om förstaplatsen på den här listan för andra året i rad. White Guide har … Continued

whiteguide

Totalt är det 92 restauranger från Sverige som är med på den prestigefulla listan och med det är det blågula landet bäst i Norden. Tvåa kommer Danmark med 85 matställen – däribland Noma, som flera gånger utnämnts till världens bästa restaurang och tog hand om förstaplatsen på den här listan för andra året i rad.

White Guide har ett bedömningssystem där alla 300 restaurangerna som är med på listan betygsätts på en skala på hundra poäng där mat ger max 40 poäng, service max 25 poäng, dryck max 20 poäng och miljö/stämning max 15 poäng.

– Vi har redan märkt av ett växande internationellt intresse för årets version av guiden. Det är dels tack vare vår ökande geografiska närvaro, men även tack vare det Nordiska kökets goda anseende runt om i världen, säger guidens redaktionschef Mikael Mölstad i ett pressmeddelande.

Svenska Fäviken Magasinet i Åre fick 96 poäng – bara en mindre än vinnaren. Dessutom fanns fem svenska restauranger med på topp tio – se topp-tio-listan här nedanför (betyg för maten först, sedan totalbetyget).

1. Noma, Köpenhamn, Danmark. 39/97.

2. Fäviken Magasinet, Järpen, Sverige. 39/96.

3. Geranium, Köpenhamn, Danmark. 39/93.

4. Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås, Sverige. 39/92.

5. Esperanto, Stockholm, Sverige. 38/94.

6. Restaurant Franzén, Stockholm, Sverige. 38/94.

7. Gastrologik, Stockholm, Sverige. 38/94.

8. Maaemo, Oslo, Norge. 38/93.

9. Kadeau København, Köpenhamn, Danmark. 38/92.

10. Oaxen Krog, Stockholm, Sverige. 38/92.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.