Nu finns snuset som smakar som en perfekt blandning av sura colanappar och isglassen Igloo

colanappar snus smak cola tobaksfritt

Snus med smak av sura colanappar – är det sommarens bästa snussmak? Café har testat och det är faktiskt bättre än det låter.

Redaktionen  |  Publicerad 2021-05-17 17:32  |  Lästid: 2 minuter

När den nya svenska snustillverkaren Kurbits nu släpper tobaksfria nikotinpouches i nya smaker är det sura colanappar som sticker ut. Andreas Meijer är snusentreprenör och berättar om minnena som ledde fram till just denna smak:

”I år är det 25 år sedan jag började snusa och det finns en del tillfällen jag minns tydlig. Den första prillan, den första lössnusen, den första white-portionen och några gånger när det varit helt magiskt att snusa. När colasmaken var färdig och de första portionerna lämnade maskinen så var doften som att vara i en godisfabrik. Tror inte att jag kunde hålla den första prillan inne särskilt länge för jag satt bara och skrattade av hänförelse inför den otroliga smaken. Den är inte den starkaste gällande nikotin men helt klart den starkaste gällande intryck”, säger Andreas Meijer.

Snuset heter Vid Fresh Cola och smaken ligger någonstans mitt emellan isglassen Igloo och sura colanappar. Dosorna är tillverkade med tallolja och grön el – utan fossil energi. Och det sker just nu en smakexplosion inom tobaksfritt snus – just nu finns allt ifrån snussmaker av mojito till hallon och fläder. Minst två andra snustillverkare har colavarianter i smaken. 

”Det är en enorm skillnad mellan lössnus med lite rökarom eller en nikotinpåse som smakar cola. Sverige har ju en stark snustradition men det finns en hel del begränsningar när det kommer till snus med tobak”, säger han.

Nyligen skrev Café om skrivit om svenskarnas favoritsnus, där det råder en kraftig ökning av tobaksfritt snus. Förra året var mer än var femte såld dosa tobaksfri, att jämföra med 2019 då en av tio dosor var tobaksfria. Backar vi till 2018 är samma siffra var 60:e dosa.

”Den som är van vid snus kommer inte att gå över till tobaksfritt i första taget – samtidigt som de tobaksfria påsarna symboliserar en fräschhet som snuset eller tobak generellt inte riktigt har”, säger Andreas Meijer.

Exakt vart smakexplosionen kommer att sluta vet ingen men Andreas Meijer har stora planer:

”I och med att vi kan tänka på ett helt annat sätt så ser jag hur olika kaffevarianter, blåbär, färsk frukt eller efterrätter och godis kommer att ta mer och mer plats i detta nikotinsegment. Om någon, för 10 år sedan, hade sagt till mig att jag skulle sitta med en tobaksfri prilla som smakar Cola under läppen så hade jag nog bara skakat på huvudet och skrattat. Nu sitter vi här”, säger han.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-05-17 21:12