Nu ska flyktingar få glasögon – här är svenska insatsen

Tobias Skagerström  |  Publicerad 2015-12-01 16:34  |  Lästid: < 1 minuter
steffen

Svenska glasögonmärket Vasuma ska tillsammans med några vänner hjälpa människor som flytt från krig och katastrof till Sverige med synundersökning och nya glasögon.

Samarbetet heter Glasses for Refugees och bakgrunden är det akuta behovet av glasögon som finns bland många som anlänt till Sverige under hösten. Projektet startar den första december och kommer att fortsätta tills vidare.

– Vi känner starkt med de många människor som flytt och vill göra det vi kan för att bidra. Vi vet att många har förlorat eller skadat sina glasögon på vägen och därmed måste leva med nedsatt syn, vilket försvårar personens situation ytterligare. Därför har vi startat detta projekt som förhoppningsvis kan hjälpa lite grann i den akuta situation som nu råder, säger Steffen Sundelius, grundare av Vasuma.

Projektet går till så att nyanlända själva eller med hjälp av en volontär kopplar upp sig via en digital plattform. Då spåras personens plats och de hänvisas till närmaste optiker som anslutit sig till projektet. Där görs en synundersökning och därefter beställs glasögon från en leverantör som också är med i samarbetet.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-28 15:16