Ny app räknar ut exakt hur mycket av en miljöbov du är

Appen Svalna beräknar hur hållbar din livsstil är, baserat på dina banktransaktioner.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-03-28 10:39  |  Lästid: 2 minuter

Vem påverkar klimatet mest, du, din sambo eller din chef? Den, inte helt enkla frågan, ska appen Svalna hjälpa dig att besvara. Ambitionen är att människor ska få en större insikt i hur deras val påverkar klimatet och därigenom kunna leva mer klimatsmart.

– Vi vill sänka trösklarna, och få fler att prata om klimatet! Med hjälp av vår app kan fotbollslaget, kollegorna, familjen, kompisgänget eller grannarna utmana varandra, och spara tonvis av koldioxidutsläpp tillsammans. Vi hoppas att det leder till en diskussion om klimat och konsumtion som peppar folk att göra viktiga beteendeförändringar, och att vi till och med är med och bidrar till att svenskarna når klimatmålen, säger Svalnas grundare, klimatforskaren David Andersson i ett pressmeddelande.

David Andersson, Svalnas grundare.
David Andersson forskar kring hållbar konsumtion på Chalmers i Göteborg. 2015 grundade han Svalna som funnits på webben sedan dess. Nu blir alltså den digitala klimattjänsten app.

Insikterna i appen hämtas från användarnas bankkonton och kopplar ihop bankdata med den senaste klimatforskningen. När en användare handlar någonting, som kläder, mat eller en resa, beräknas koldioxidutsläppet som köpet genererat. I appen kan användarna dessutom se hur hållbara de är jämfört med andra användare, konsumenter i andra länder och i förhållande till de globala hållbarhetsmålen.

Appen räknar ut hur stor klimatpåverkan din konsumtion har.

– Många vill göra något åt sin klimatpåverkan, men vet inte var de ska börja, vad som är viktigast att ändra på och hur de kommer ner till en hållbar nivå. Appen erbjuder både en nulägesbild – och blir en coach till ett mer klimatsmart liv, där användaren får skräddarsydda tips och personlig feedback. Bara genom att få kunskap om sina klimatutsläpp minskar man dem ofta med cirka 10%, säger David Andersson.

Appen Svalna finns nu på App Store och Google Play. Nedladdningen av appen ska inte orsaka några större mängder koldioxidutsläpp, och den är kostnadsfri.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-03-28 16:56