Hoppa till innehåll

Ny svensk musik-app ska hjälpa osignade artister att slå

Olle Arnell

Att hjälpa mindre artister att nå ut med sin musik – och oss konsumenter att upptäcka mer musik vi gillar, det är syftet med nya musikappen Melobee.

Med dagens distributionsmöjligheter blir det allt lättare för artister för att producera och publicera sin musik, men vårt konsumtionssätt, via stora streamingtjänster, samt avsaknad av pengar, egna nätverk eller stöd från stora skivbolag gör det svårt för mindre artister att upptäckas.

Melobee är en nystartad svensk musiktjänst som vill fånga upp just osignade artister och underlätta för dem att bli upptäckta.

– Tjänsten föddes som en motreaktion till den musikbransch som är ytterst selektiv och där talang ofta hamnar i skuggan av pengar, kontakter och invecklade skivkontrakt, säger grundaren Mats Wahlström.

Appen vill ge alla artister samma förutsättningar att nå ut med sin musik och det är lyssnarna som avgör vilka låtar och artister som blir spridda till fler användare i och med ett betygssystem. I appen kan du välja dina preferenser utifrån musikstil och/eller land och utifrån hur du betygsätter låten får du förslag på andra artister du kanske gillar. Alltså en liknande algoritm som vi känner igen från våra sociala medier-flöden.

Bakom appen finns flera personer med lång erfarenhet från musikbranschen, däribland Lukas Nathanson och Andreas Carlsson som skrivit låtar för en rad världsartister.

– Är man artist eller låtskrivare är Melobee en fantastisk plattform för att komma igenom bruset, hitta nya marknader som man annars inte blir exponerad inför och som i en förlängning också ger direkta inkomstmöjligheter, säger Andreas Carlsson.

Okända artister kan ladda upp sin musik helt utan kapital och nätverk och sen få feedback från lyssnarna inom ett par timmar. Ju fler lyssnare som gillar en låt, desto större spridning får den.

Appen har funnits sedan mitten av september och så här ser topplistan för svenska artister ut på Melobee:

Melobee finns i AppStore, läs mer på Melobees hemsida.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.