Hoppa till innehåll

Ny mekanisk klocka väger som två AirPods – kostar som en halv Tesla

Jesper Johansson

Sugen på en minimalistisk konversationsstartare med rekordlåg vikt? Har du dessutom 240 000 kronor över? Då har du kommit rätt!

För den som söker rejält bilhandlarhäng är det bara att scrolla vidare. Den som däremot är intresserad av riktigt högteknologiskt hantverk med en – för klocknördar – självklar konversationsstartare har däremot anledning att fortsätta läsa.

Mekaniska Ming LW.01 väger nämligen in på delikata 8,8 gram. För att sätta det i ett litet uttjatat perspektiv: klockan väger som 2,5 sockerbitar. En lite modernare referens: klockan väger som två AirPods. Den automatiska versionen väger in på 10 gram.

Tanken med klockan var att skapa något som tar minimalism vidare från det rent visuella, säger tillverkarna.
”Vi ville gå längre än vi – eller någon annan – någonsin gjort”, säger tillverkaren.

För att hålla dinkan på häpnadsväckande låga viktnivåer har man tagit bort allt onödigt, såsom tavla och index. Istället sitter minutvisaren på en disk som täcker urverket. Boetten är skapad med en speciellt framtagen metallegering som är lättare än kolfiber men fortfarande har den där metalliska känslan vi vill ha i en klocka. Lugsen är skapade som bars (perfekt svengelska, vi är medvetna om detta) för att spara vikt och klockans tavla skyddas inte av safirglas. Istället har man valt ”Corning Gorilla Glass” – en glasvariant som liknar den vi har på smartphones men med en sfärisk behandling för att öka styrkan.

Varje del av klockan är en ingenjörs våta dröm och en garanterad konversationsstartare. Den 90-talsosande designen är kanske inte faller alla i smaken, däremot. Antagligen kommer också priset göra att folk funderar ett varv till innan kortet dras. För om vikten på Ming LW.01 är rekordlågt är priset något helt annat. För att fortsätta med jämförelserna: du kan köpa en halv Tesla (typ) för vad en av de här klockorna kostar. 19 500 schweiziska franc, det vill säga 240 000 kronor.

Men vilken konversation vi kan ha sen…

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.