Annons
Annons

Nytt myndighetsbeslut blåser av risken för snusbrist

Efter det tidigare larmet om snusbrist togs idag ett nytt beslut, som gör att tillverkarna kommer att hinna producera dosor med varningstext. Därmed är risken för snusbrist över.

Joel Linde

I förra veckan kom rapporter om att snuset kunde ta slut i Sverige efter att tobakslagen ändrats. Men i dag kom ett lugnande besked för Sveriges ca en miljon snusare – det kommer finnas snus ett bra tag till.

Detta har hänt:

Tidigare

1. Mentolcigaretter och annan smaksatt tobak förbjuds inom EU, men kommer att finnas kvar i butiker under en övergångsperiod på fyra år.

Annons

2. Den nya tobakslagstiftningen innebar också att snusdosor måste få tydligare varningsmärkning. Tillverkare får inte heller ange hur mycket nikotin snuset innehåller, eftersom att fusk har förekommit där mängden anges vara lägre för att produkten ska kunna marknadsföras som nyttigare än den egentligen är.

Gilla Cafe.se på Facebook

3. Panik! Den snabba omställningen leder till spekulationer om att folk skulle börja hamstra snus för att inte riskera att bli utan när de nya reglerna börjar gälla, den 20 maj i år.

Idag

4. Snusarna kan andas ut. Folkhälsomyndigheten ändrar regeringens beslut och förlänger omställningstiden, skriver Aftonbladet. Därmed kommer tillverkarna att hinna producera dosor med varningstext i tid till att de nya reglerna börjar gälla. De nya reglerna innebär att snus som tillverkas innan den 30 augusti 2016 får säljas fram till den 20 maj 2017.

Läs även: Så länge finns mentolciggen kvar i Sverige

Annons

Dela (60)
TweetaLaddar