Nej, mentolciggen fösvinner inte i maj – så länge finns de faktiskt kvar

Nyligen kom beskedet att mentolcigaretter kommer att förbjudas och alla mentolälskare fick panik. Men det är långt kvar innan de slutar säljas i Sverige. Café ringde upp folkhälsoministern Gabriel Wikströms politisk sakkunnige, Lina Glans.

Joel Linde  |  Publicerad 2016-04-08 07:39  |  Lästid: < 1 minut

Beslutet att förbjuda smaksatta cigaretter och rulltobak föll på onsdagen efter att riksdagen accepterat regeringens förslag om att anpassa svensk tobakslagstiftning till EU:s tobaksproduktdirektiv. Direktivet motiveras med folkhälsofördelar och att göra tobak mindre attraktivt för framförallt ungdomar.

Lagändringarna träder i kraft den 20 maj 2016, men vad innebär detta konkret för dig som konsument? Café reder ut – med hjälp av Lina Glans, politisk sakkunnig för folkhälsoministern Gabriel Wikström.

Hur länge kommer jag kunna köpa smaksatta cigaretter i Sverige?

Lagändringarna träder som sagt i kraft den 20 maj 2016, men det innebär inte att cigaretterna försvinner då. Mentolcigaretter och vissa andra typer av cigaretter som har en marknadsandel om minst 3 procent i EU för en viss produktkategori kommer att ha en lång utfasningsperiod, vilket innebär att de får säljas fram till den 20 maj 2020, alltså i fyra år till. Andra smaksatta cigaretter med mindre marknadsandelar får säljas fram till den 20 maj 2017.

Kan jag bara åka till Danmark och köpa mentolcigg efter det?

Nej. Det här är EU-direktiv och kommer gälla inom hela EU.

När kommer paketen börja prydas av motbjudande bilder?

Bilderna och den utökade varningstexten kommer att finnas på paketen från nästa år, alltså den 20 maj 2017. Fram till dess får du fortfarande säljas men inte tillverkas. Varningsetiketterna på cigarettpaketen ska bli större och täcka 65 procent av paketets fram- och baksida. Tobaksförpackningar får inte heller likna livsmedel eller kosmetiska produkter.

Gäller det här förbudet även smaksatt snus?

Nej. Snus kommer fortfarande att få smaksättas, men däremot kommer det krävas varningsmärkning på både fram-och baksida, i stället som nu, på endast baksidan. Just nu utreds dock ett nytt förslag om att införa förbud mot märkning av smak på snus. Det skulle då alltså få vara smaksatt, men inte märkas som smaksatt. Regeringen har inte tagit ställning till utredningens förslag än.

 

Mer läsning!

Tänkt sluta snusa? Den här dosan låser sig själv när du snusat för mycket

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-05-17 11:46