Hoppa till innehåll

Nya GoT-liknande samurajserien hyllas: ”Genuint mästerverk”

Fem år efter att Game of Thrones gick i mål verkar äntligen en värdig ersättare vara här.

Inom mycket kort har en av årets absolut största tv-satsningar premiär på Disney+. Det handlar om en nytolkning av James Clavells klassiska tegelsten Shogun och när recensionerna nyligen landade på Rotten Tomatoes (som samlar kritikers omdömen världen över) sköt poängen i taket med maximala 100 poäng.

Shogun är ett historiskt drama som utspelar sig i 1600-talets Japan, men tar sig vissa kreativa friheter när det gäller historiska skeenden. Vi följer en engelsman som spolas i land i en japansk fiskeby, men snart hamnar han ofrivilligt mitt i en blodig, politisk maktkamp.

Foto: Kurt Iswarienko/FX

Time menar att serien ”sticker ut som ett genuint mästerverk” och London Evening Standard lyfter skådespelarnas insatser som väldigt starka och plussar för att serien har en engagerande story som tar sin tid, men oundvikligen drar in tittaren.

Förhandssnacket om att vi eventuellt äntligen får en ny serie som kan fylla ut Game of Thrones rustning verkar inte heller opåkallat. Jämförelsen med HBO:s kamp om järntronen återkommer i samtliga recensioner och det råder konsensus om att Shogun kastar oss tittare tillbaka till tiden då Game of Thrones var som allra bäst.

2024 verkar överlag så här långt som ett extremt starkt tv-år. Vi öppnade starkt med en comeback till True Detectives glansdagar och fortsätter alltså med att hitta tillbaka till en annan av 2010-talets största tv-snackisar.

En rolig detalj om Shogun är för övrigt att svenska regissören Charlotte Brändström ligger bakom ett av avsnitten, som även Café bytte några ord med inför premiären av The Rings of Power.

Shogun består av tio avsnitt, varav de två första landar på Disney+ tisdagen 27 februari.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.