Hoppa till innehåll

Nya gratis filmtjänsten som Svensk Film försöker stoppa

Olle Arnell

Tjänsten är enkel, gratis och har större utbud än konkurrenterna – men streamingtjänsten Popcorn Time använder sig av samma torrents som exempelvis Pirate Bay. – Det utarmar svensk filmindustris möjlighet att på sikt producera svensk film, säger SF:s Stefan Klockby.

popcorn-time-olagligt

This Popcorn Time service will never be taken down. Download and enjoy.

Så lyder texten på hemsidan till streamingtjänsten Popcorn Time. Tjänsten som lanserades 2013 är nu uppe igen efter att de ursprungliga utvecklarna tog bort tjänsten 2014 efter påtryckningar av filmindustrins självcensurorgan MPAA.

Tjänsten är minst lika användarvänlig som Netflix, har ett utbud av filmer och serier som är större än de lagliga konkurrenterna och är dessutom gratis. Men är det lagligt att titta på film via Popcorn Time?

popcorn-time
Utformandet av menyer och kategorier känns igen från lagliga streamingtjänster som till exempel Netflix.

Tjänsten fungerar så att man laddar ner ett program som streamar de torrents som du hittar på vanliga torrentsajter, istället för att ladda ned dem. I övrigt är det samma sak – både tekniskt och juridiskt.

Så länge du tittar på en stream laddar din dator både ned tillfälliga filer, och laddar upp dom för andra användare att streama. Men gör det egentligen någon skillnad att Popcorn Time lanseras som en streamingtjänst och inte en nedladdningstjänst?

– Just detta säger lagen inget om. Men den som tillhandahåller programvaran/tjänster medverkar antagligen till upphovsrättsintrång eftersom visst piratkopierat material lyfts fram särskilt, säger Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik vid Stockholms Universitet till prylsajten M3.

Är det egentligen någon skillnad mellan Popcorn Time och andra bittorrentklienter?

– Det är klart att risken för upptäckt minskar om tillgängliggörandet sker under en kortare tid. Det kan till och med vara så att det inte anses vara ett tillgängliggörande om man bara deltar i en svärm medan man själv laddar ner, säger Daniel Westman till M3.

popcorn-time-lagligt

Men vad säger film- och distributionsbolagen om Popcorn Time? Café ringde upp SF Bios Stefan Klockby.

– Alla de här illegala sajterna har stulit materialet som de delar med sig av och tjänar pengar på via donationer och reklam, säger Stefan Klockby, Head of Public Affairs och ansvarig för piratfrågor hos SF.

Vad är effekterna av tjänster som Popcorn Time?

– Det utarmar svensk filmindustris möjlighet att på sikt producera svensk film. Vill vi ha möjlighet att producera och konsumera svensk film i framtiden eller bara titta på film från stora internationell aktörer som Netflix och HBO? De har hela världen som marknad, men vi i Sverige har en förhållandevis liten marknad i jämförelse. De olagliga sajterna tjänar ofta pengar på det här. 75% av konsumtionen i hemmamiljö av filmer och tv-serier är i dag illegal. Vilken annan bransch skulle gå med på det? Det är ofattbart att detta får pågå i Sverige.

Vad finns det att göra åt det?

– Många andra länder har en bättre och tydligare lagstiftning. Sverige har en otydlig lagstiftning som sänder väldigt konstiga signaler. Nedladdning från illegal källa är olagligt men för streaming från illegal källa gäller inte samma tolkning. Det tycker vi är olyckligt. Källan är ju fortfarande olaglig, men bara för att du gör på den ena eller andra sättet kan det inte gälla olika lagar.

– Musikbranschen och filmbranschen driver ett case mot Bredbandsbolaget ihop. Mellanhänderna har ett ansvar hävdar vi, men de hävdar att de inte har något ansvar för vad folk gör på nätet.

Men man har ju pratat om det här i flera år nu ju?

– Jo, men vi lyckades ju få stopp på The Pirate Bay, men då flyttar de här tjänsterna utomlands där vi inte har någon möjlighet att komma åt dem, så därför måste det bland annat till tydligare lagar och tillämpning av dessa  för intrång av upphovsrättsligt material på nätet.

Vill du veta mer om tjänsten finns här en podcast där tre personer som jobbar med Popcorn Time intervjuas.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.