Här är några av de viktigaste nya lagarna 2018

Massor av nya lagar börjar gälla i årsskiftet eller senare under 2018. Här är några av de största förändringarna i lagboken.

Helena Sjögren  |  Publicerad 2017-12-28 16:51  |  Lästid: 2 minuter

När krutröken lagt sig efter nyårsnatten – både bildligt och bokstavligt – är det dags att ta sig an ett nytt år, men en hel del nya lagar.

Här är några av de nya lagarna 2018:

1. Mobilförbud i bilen

Från och med februari 2018 blir det förbjudet för chauffören att prata i mobiltelefon i bilen om föraren inte har handsfree.

2. Straffbart att sprida integritetskänsliga bilder

Lagom till det nya året införs ett helt nytt brott: Olaga integritetsintrång. Lagen kommer framförallt att gälla de brott som lagen mot förtal har haft svårt att täcka.

Olaga integritetsintrång innebär att det blir straffbart att sprida integritetskänsliga bilder och uppgifter om en person. Nakenbilder och så kallad hämndporr kommer omfattas av lagen. Men det är även straffbart att sprida uppgifter om någons hälsotillstånd, om att någon utsatts för ett allvarligt brott eller sprida bilder på någon som är i en mycket utsatt situation på annat sätt – till exempel en olycksplats. Det betyder att många hade kunnat dömmas för brott efter terrorattacken på Drottninggatan, då flera personer spred bilder av offren.

Straffet för olaga integritetsintrång kan bli allt från böter till fängelse. Maxstraffet ligger på fyra års fängelse.

3. 18-årsgräns på solarium

Hudcancer är den näst vanligaste cancerformen i Sverige och den som ökar mest. För att minska cancerfallen inför regeringen en 18-årsgräns på att sola kosmetiskt solarium. Den som upplåter solariet blir skyldig att förvissa sig om att den som solar har fyllt 18 år.

Barn kommer även i fortsättningen få sola solarium i medicinskt syfte eller om det sker i hemmet.

Lagändringarna börjar gälla den 1 september 2018.

4. Skärpt lag för sexbrott mot barn

Sedan 2009 kan en person dömas för kontakt med barn i sexuellt syfte. Men för att dömas krävs det att personen föreslår träff med barnet och dessutom gör något för att träffen verkligen ska bli av.

Nu skärps lagen. Från och med den 1 januari 2018 kan en person dömas redan när person föreslår en träff med barn i sexuellt syfte.

5. Staten betalar delar av din elcykel

Från och med den 1 februari 2018 kan privatpersoner som har köpt en ny elcykel, elmoped eller elmotorcykel ansöka om premien hos Naturvårdsverket. På så sätt hoppas regeringen kunna minska bilanvändningen. Regeringen avsätter 350 miljoner kronor per år mellan 2018 och 2020. Premien motsvarar en fjärdedel av inköpspriset, men högst 10 000 kronor.

6. Skolstart vid sex års ålder

Från och med höstterminen 2018 blir förskolan obligatorisk. Skolplikten i Sverige börjar gälla från det kalenderår när barnet fyller sex år och förlängs med ett år.

Lagen kommer att börja gälla från och med höstterminen 2018 och innebär skolplikt i tio år.

7. Krav på tillgänglighet för alla på caféer och restauranger

Kraven på tillgänglighet blir starkare. Från och med i maj 2018 måste även företag med mindre än tio anställda vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättningar. Detta innebär att frisörer och restauranger som i dag inte omfattas av lagen kommer att göra det.

"Det är företag som många möter i sin vardag och riksdagen anser därför att ändringen är viktig för att öka jämlikheten och delaktigheten i samhället", står det i beslutet.

8. Straffavgiften för olaglig alkoholimport skärps

Direkt vid årsskiftet skärps straffet för att föra in alkohol i Sverige utan att betala skatt, till 40 procent av den skatt som ska betalas. Läs mer om hur du får importera alkohol för privat bruk här.

Källor: Regeringen, TT, Expressen, Omni

Artikeln publicerades först på Hemmets.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:14