Hoppa till innehåll

Nyårsambition 1: Bli naturfotograf

Jag har länge närt en dröm att bli naturfotograf (eller åtminstone sedan jag första gången såg Broarna i Madison County). Det verkar ju råsoft: man får smyga på djur, tjabba med lokalbefolkningen, ha en beige väst med asmycket fickor samt utveckla en hes röst och en kisande slags blick. Och det bästa av allt: när … Continued

Jag har länge närt en dröm att bli naturfotograf (eller åtminstone sedan jag första gången såg Broarna i Madison County). Det verkar ju råsoft: man får smyga på djur, tjabba med lokalbefolkningen, ha en beige väst med asmycket fickor samt utveckla en hes röst och en kisande slags blick. Och det bästa av allt: när man kommer hem från uppdrag behöver man inte sitta framför datorn i en vecka och ha ångest över att man ska få ur sig 20 000 tecken text, istället få man sitta i sin studio och dra i lite photoshopspakar och lyssna på Cypress Hill. Det är därför, tror jag, som fotografer så ofta är ett gäng glada gamänger medan skrivande journalister uteslutande är sorgliga typer.

Så hur blir man då naturfotograf? Ingen aning. Efter lite googling verkar det dock vara viktig att man 1. Går upp tidigt och 2. Inte bara väntar på att få åka till Kenya och plåta Jan Guillou när han räddar en liten by från en skenande elefant utan faktiskt börjar fotografera där man bor.

Så tidigt imorgon bitti är det jag som packar kaffe och bullar och beger mig ut i Hagaparken och försöker plåta lite talgoxar och skit. Resultatet publiceras under dagen.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.