Hoppa till innehåll

6 steg som maxar chansen att hålla ditt nyårslöfte

Mikaela Råberg

Nytt år innebär nystart för många och det är näst intill en tradition att lova saker inför de kommande 365 dagarna. De flesta överger dock sitt nyårslöfte redan innan januari är slut, med dåligt samvete som följd. Har du bestämt dig för att 2016 ska bli året du fullföljer dina planer kan de här stegen vara … Continued

nyårslöften

Nytt år innebär nystart för många och det är näst intill en tradition att lova saker inför de kommande 365 dagarna. De flesta överger dock sitt nyårslöfte redan innan januari är slut, med dåligt samvete som följd.

Har du bestämt dig för att 2016 ska bli året du fullföljer dina planer kan de här stegen vara till stor nytta.

Skärmavbild 2015-12-17 kl. 15.02.26

1. Skriv ner

Nej, vi snackar inte om att skriva ut det på sociala medier, skriv ner det i ett anteckningsblock istället. På så vis har du gjort ditt nyårslöfte mer officiellt och därmed kan det bli enklare att hålla. Ditt löfte blir dessutom något som du fysiskt kan ta fram och kika på emellanåt.

2. Gör en plan

Att genomföra en förändring går sällan per automatik och du behöver ett tillvägagångssätt, en plan att följa. Särskilt när motivationen tryter. Vill du gå ner i vikt? Gör ett gymschema, boka tid med en PT eller börja planera dina måltider. Huvudsaken är att du gör något aktivt för att ta tag i ditt löfte. Samma sak gäller om du vill sluta röka. Gör upp en handlingsplan som du kan falla tillbaka på när allt känns extra jobbigt.

3. Synliggör

Syns det inte så finns det inte. Genom att synliggöra ditt löfte och handlingsplan glömmer du inte bort ditt åtagande. Skriv ner det på en lapp och sätt upp bredvid badrumsspegeln, på kylskåpet eller halldörren. Du kan också bära det med dig i plånboken eller kalendern. Kort sagt: Någonstans där du ofta ser det och blir påmind om att hålla dig på banan.

4. Var realistisk

Det är helt okej att sätta höga mål, men låt dem vara genomförbara. Att lova sig själv att gå till gymmet två gånger om dagen varje dag och samtidigt jobba heltid, ha fritidsintressen och en partner eller familj är visserligen inte omöjligt, men det kanske inte är rimligt i det långa loppet. Om nyårslöftet tar upp hela din tillvaro är risken stor att du tappar motivationen – och det snabbt.

5. Involvera andra

Det är inget fel att blanda in vänner, familj eller en partner som kan peppa dig när du behöver det och fira med dig när det går bra. Kanske har de egna mål som de behöver hjälp med? Stötta varandra.

6. Vänta inte

Kom ihåg att det inte behöver vara nytt år för att du ska kunna förbättra dig själv och ditt liv. Om du plötsligt kommer på något du vill göra för att bli lyckligare, mer hälsosam eller helt enkelt bara en bättre version av dig själv – vänta inte. Börja redan i dag.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.