Hoppa till innehåll

Så smakar nyheterna från Hemglass 2020 – sparrisglass och ny glassbåt

Hemglass nyheter 2020
Joakim Almén

Förra årets aprilskämt från Hemglass blev verklighet – men kan sparrisglassen verkligen vara god?

Våren är definitivt här på riktigt, om än i 2020 års tappning där allt som bekant inte är som vi är vana vid. Men vissa saker förblir konstanta – som att landets glasstillverkare skeppar ut sina nya glassmaker i livsmedelsbutikers frysdiskar eller i superklassikern Glassbilens mobila dito. Café och undertecknad har tidigare under glassåret 2020 testat nyheter från GB samt låtit sig förälskas i 3 Vänners välsmakande premiumpinnglassar.

När det nu är dags att provsmaka Hemglass nyheter vår och sommaren 2020 får en glassredaktörs kräsna smaklökar utsättas för syrliga citrussmaker, lakrits – och grönsaker. Så är det, Hemglass har alltså gjort verklighet av vad som började som ett aprilskämt 2019 men som efter påtryckningar av Hemglass Instagramföljare nu alltså finns som en riktig glass. En sparrisglass. Utöver sparrisglassen kör man hårt på modesmaken lakrits med det lite otippade smakkompisen citrus i den näst mest spännande nyheten på förhand, glassbåten Piratbåt.

Men hur god är egentligen den nya glassbåtsvarianten och borde sparrisglassen stannat som ett halvpiggt aprilskämt? Häng med när Cafés enfaldige glasstestare Joakim Almén testar Hemglass glassnyheter 2020.

Så smakar Hemglass nyheter för sommaren 2020:


1. Piratbåt

8 st á 140 ml / 70 g. 109 kr.

Så säger Hemglass: ”En karta över de sju haven ledde fram till den godaste av skatter. Citroner och saltlakrits i en piratbåt förbjuden för landkrabbor. Piratbåten är täckt av saltlakrits och fylld med gräddglass som smakar citron.”

Så tycker Cafés glasstestare: Nejmen. Vad ska lakrits in och jiddra i allt för? Pinn- och styckglassvärlden kändes som ett gated community där lakritssmaken inte satt på passertaggen – fram till förra året. Och i år är lakritsen precis överallt: lakrits, lakrits, lakrits. Men! Alltid ett men. Gillar du lakrits i glass kommer du att älska Piratbåtens lakritscentrerade smak. Piratbåten kommer med en rivig salmiaksmak, där citronglassen adderar en subtil och välkommen fräschör.

2. Glasskalle kola/lakrits

8 st á 60 ml / 37 g. 95 kr.

Så säger Hemglass: ”Ett skumt godis med smak av kola och lakrits blev en glass som bevisar att även oväntade kombinationer bådar gott.”

Så tycker Cafés glasstestare: Har inget empiriskt belägg för detta, men visst är BUBS-dödskallarna typ Sveriges populäraste godis? Lite konstigt kan en tycka. Är de där hallon-/lakritsdödskallarna verkligen godare än sura colanappar? Äh, ska inte fastna i det nu. Tillbaka till GLASSEN Glasskalle. En habil tolkning av smakerna i sin skummiga godisförlaga. En treplushistoria. (Notera: lakrits).

3. Citronstrut

6 st á 100 ml / 60 g. 89 kr.

Så säger Hemglass: ”När livet ger dig citroner, ät en citronstrut. Citronstruten som med sin goda hallonsylt och citronöverdrag får vem som helst att dra på smilgroparna.”

Så tycker Cafés glasstestare: En pigg och käck mor- eller farförälder som motionerar minst 50 minuter per dag. Den känslan kommunicerar Citronstrutens smak. Det är inget farligt som händer här, det är väldigt snälla smaker vi har att göra med. Men trots de snälla smakerna är det här något du inte köper till din 5-åring, för femåringars smaklökar har ännu inte anpassats för att digga smaken av citron. En god – om än något slätstruken – glasstrutnyhet.

4. Trafikljus

15 st á 40 ml / 40 g. 109 kr.

Så säger Hemglass: ”Kan du inte trafikreglerna? Inga problem! Det är alltid grönt ljus att äta glass. Ät dig från jordgubb till päron med en paus på ananas. Klara, färdiga, ät!”

Så tycker Cafés glasstestare: Bra tryck i smakvalen på förhand, även om ananas känns något malplacerad. Utseendet på den här typen av pinnglass gör ju knappast att man förväntar sig stordåd, men här väntar faktiskt en positiv överraskning. Trafikljus är full av smakmässiga förvåningar och lyckas beundransvärt navigera sig genom många olika kombinationer av smaker och – i brist på bättre ord – ”glassmaterial”. Mycket goda smaker och glass för den billiga paketprispengen.

5. Melon gräddglass

Så säger Hemglass: ”Melon smakar som att ligga på en kritvit strand i Karibien. Öppna locket så ses vi där. Dessutom är den laktosfri.”

Så tycker Cafés glasstestare: Gör sannerligen skäl för namnet gräddglass då den är något djävulskt krämig. Stark melonsmak gör den väldigt somrig – och trevlig.

6. Sparrisglass

6 st à 75 / 60 g ml. 89 kr.

Så säger Hemglass: ”Smakkombinationen mellan den fräscha sparrisen och den syrliga citronen gör att glassen passar perfekt som efterrätt och kan serveras året runt – trots att den är en vårprimör.”

Så tycker Cafés glasstestare: Nejmen. ”All PR är bra PR och att göra verklighet av ett aprilskämt är ännu bättre PR”. Trots att beslutsfattarna längs vägen rimligen fått smaka på sparrisglassen har den ändå lyckats få tre emojitummar upp av samtliga beslutsfattare på vägen till Hemglassbilen. Antar att de försöker göra någon form av pistagehistoria av sparrisen, men nä. Det ska man ju absolut inte göra. Blev helt satt ur spel av att äta denna. Gungade fram och tillbaka som om jag provspelade för en roll i den kommande Netflix-serien om Gökboet när jag sög i mig första tuggan. ALDRIG IGEN.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.