Hoppa till innehåll

Nytt svenskt rekord i mansplaining – efter virala bilden på Hillary Clinton

Joel Linde

Den virala bilden gav upphov till en historisk tillströmning av mansplainare som inte förstod att Clinton-bilden var ett montage.

På onsdagen publicerade Café och vår systertidning ELLE en bild på Hillary Clinton i Vita Huset, omgiven av kvinnor, när hon undertecknar dokument.

Bilen var en parodi på bilden av Donald Trump när han, omgiven av sju andra män, undertecknade en stadga som stoppar allt amerikanskt bistånd till utländska organisationer som inte är emot abort.

Original

donald-trump-abort

Parodi

hillary-president-685x386

Texten till parodibilden lyder:

”Under måndagen skrev Hillary Clinton under på att alla män som får orgasm utan att spara varje spermie ska straffas. Dessa spermier är ju faktiskt liv så att inte ta vara på dem räknas som MORD. Straff ska även utdelas till de män som har sex med kvinnor utan att se till att de kommer.”

Artikeln har från Café delats och gillats långt över 3 000 gånger, och från ELLE över 50 000 gånger. De allra flesta som kommenterar skrattar och taggar in sina vänner, eftersom de förstår att det är just ett skämt, en parodi.

Men det var inte alla som uppskattade bilden. Den liksom damp ned som en klubba mot en gigantisk krigstrumma – så givetvis ryckte de in. De som kände att det var deras plikt att upplysa alla aningslösa människor som inte har lärt sig hur barn blir till.

Bild via: Buzzfeed
Bild via: Buzzfeed

Låt oss presentera, det nya svenska rekordet i mansplaining:

1.

mansplaining11

2.

mansplaining18

3.

mansplaining8

4.

mansplaining0

5.

mansplaining4

6.

mansplaining7

7.

mansplaining16

8.

mansplaining5

9.

mansplaining14

10.

mansplaining9

De har kommit en bra bit på vägen med att förklara grundläggande biologi för de ovetande, men det kommer mer!

mansplaining2

11.

mansplaining10

12.

mansplaining6

13.

mansplaining15

14.

mansplaining3

15.

mansplaining17

16.

mansplaining13

17.

mansplaining19

Kommentarerna är också ett utmärkt ett exempel på hur många som kommenterar och delar en artikel utan att ha läst den först. För den som läst artikeln torde det faktiskt stå bortom allt tvivel (om det inte stod klart redan vid bilden på Facebook) att det handlar om en parodi och inte ett seriöst lagförslag.

Så här säger en av upphovskvinnorna till bilden:

”Det är ett skämt för att förlöjliga något som är galet: i århundraden är det män som har bestämt över kvinnors kroppar”, säger Sophie, en medlem av feministgruppen 52 som skapade bilden, till franska Buzzfeed.

Av de 17 kommentarerna skrevs 14 av män, vilket gör oss bekväma med att använda begreppet mansplaining.

The mansplaining is real, så att säga.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.