De 10 mest användbara nyorden 2015

Joel Linde  |  Publicerad 2015-12-28 14:29  |  Lästid: 2 minuter

selfie-groupie-totti
Totti tar en groupie med Roma-fansen.

Språkrådet har precis publicerat sin årliga nyordslista, med 37 nya ord för 2015. Alla ord är inte helt nya utan är utvalda efter att de till exempel har fått nya användningsområden eller blivit aktuella på nytt.

Vi har plockat ut de 10 mest användbara orden och använt dem i meningar, för dig som kanske inte riktigt är säker på hur de ska användas.

1. Faktaresistens, språkrådets definition: Förhållningssätt som innebär att man inte låter sig påverkas av fakta som talar emot ens egen uppfattning, som i stället grundas på till exempel konspirationsteorier (2001).

I en mening: Det spelar ingen roll hur mycket fakta som kommer fram om vad Donald Trump har sagt och gjort, hans anhängare är uppenbarligen faktaresistenta.

2. Groupie, språkrådets definition: Gruppbild där fotografen själv är med på bilden (2013). (Den tidigare definitionen, att beundra och vilja vara intim med en kändis, ofta bandmedlem, är inte lika känd bland dagens ungdom).

I en mening: Den här kvällen måste förevigas med så få bilder som möjligt pga ingen plats i telefonen. Lösning: en groupie!

3. Klickokrati, språkrådets definition: Ett samhälle där journalistik och politik styrs av vad internetanvändarna föredrar, till exempel genom att klicka på gilla- och delaknappar på nätet (2007).

I en mening: Vi måste värna om landets klickokrati och lyssna till hur våra facebookföljare lajkar.

4. Mansplaining, språkrådets definition: Förklaring som ges av män till kvinnor, som förutsätts vara mindre vetande (2012).

I en mening: Han visste att hon var bilmekaniker, men kände ändå att han behövde mansplaina fördelarna med odubbade vinterdäck för henne.

5. Douche, språkrådets definition: Otrevlig eller osympatisk person (2009).

I en mening: Han var snygg men en riktig douche. Han mansplainade allt och flirtade med min kompis.

6. Klittra, språkrådets definition: Onanera (som kvinna) (2014).

I en mening: Hur var dejten? Nej, han var en riktig douche så jag drog hem och klittrade istället.

7. Svajpa, språkrådets definition: Styra till exempel en dator eller en mobiltelefon genom att dra med fingret på skärmen (2010).

I en mening: Asså det finns ju inga snygga här, jag svajpar typ höger på en av hundra.

8. Svischa, språkrådets definition: Använda en app för att föra över pengar (2012).

I en mening: Jag råkade supa bort plånboken i går, kan du ta ut femhundra spänn åt mig så svischar jag dig?

9. Trollfabrik, språkrådets definition: Organisering av nättroll och bloggare som har till uppgift att sprida propaganda (2015).

I en mening: Att jobba på trollfabrik är lukrativt i dagens samhälle, när källkritik och fakta inte verkar vara så viktigt längre.

10. Ögonkramp, språkrådets definition: Kramp i ögat som bland annat kan orsakas av att man tittar för nära och för länge på en mobiltelefon (2004).

I en mening: Nu har jag sett så många groupies och svajpat vänster så länge att jag börjar få ögonkramp.

Här är samtliga nyord för 2015 >

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-28 15:58