Hoppa till innehåll

Obama: Behandla Marijuana på samma sätt som alkohol och cigaretter

Sofia Börjesson

Barack Obamas tid som president i USA är räknad, och det verkar han fira med att bli allt mer öppen kring vissa frågor. Gräs, till exempel.

Foto: Shutterstock/Wikimedia Commons
Foto: Shutterstock/Wikimedia Commons

I en färsk intervju med Rolling Stone Magazine fick Obama frågan om hur han ser på marijuana. Och även om han har insinuerat det förut har det nog aldrig varit så tydligt var han står i frågan som nu.

– Alltså, jag har varit väldigt tydlig med att jag vill försöka motverka drogmissbruk. Och jag är inte någon som tror att legalisering är ett universalmedel. Men jag tror på att behandla marijuana som en folkhälsofråga, på samma sätt som alkohol eller cigaretter – det är ett mycket smartare sätt att hantera det, säger han i intervjun.

Han säger dock att det inte är en lätt sak att åstadkomma eftersom det vanligtvis inte är presidenten som bestämmer över sådana klassificeringar, utan istället lagstiftning eller DEA (Drug Enforcement Administration).

– Som du kanske förstår så kommer DEA, vars jobb historiskt sett har varit att göra droglagarna strängare, inte att gå i bräschen för dessa frågor, säger Obama.

Och det har han nog rätt i. Men å andra sidan blir allt fler av delstaterna i USA öppna för legalisering av marijuana – Läs mer om det här!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.