Annons
Annons

Ola Wenström: ”Superbowl är en moraliskt fördärvad 50-åring”

Söndagen den 7:e februari klockan 23:30 svensk tid är det dags för Super Bowl. I senaste numret av Café skriver Ola Wenström om årets största match, alla kategorier, som fyller 50 år i år.

Ola Wenström

super-bowl-februari-50-ar

Världens största, årliga match alla kategorier fyller 50. Första söndagen i februari jubilerar den amerikanska fotbollen med Super Bowl. Sprakande sportfest, hajpad halvtidshappening, ny rekordpublik och tv-reklam som kostar mer än en miljon kronor i sekunden. Men vad är det för 50-åring som firas egentligen?

Annons

När NFL visar upp sitt allra vackraste ansikte kan det vara bra att också känna till sportens fula tryne. Det här är ligan som silar luft men sväljer våldtäkter.

För ungefär ett år sedan blev elva för löst pumpade bollar ”Deflategate”, en medial riksangelägenhet samt en 243 sidor lång utredning där juridikens kvarnar fortfarande mal. Samtidigt tillåts, bara den här säsongen, minst ett dussin dömda våldsmän representera sina klubbar och applåderas på arenorna. Förra spelåret inleddes med bilderna på Baltimore-spelaren Ray Rice som grovt misshandlade sin flickvän i en hiss. Ligaledningen, med hårt kritiserade Roger Goodell, svajade och svamlade men kom så småningom fram till en avstängning – som senare hävdes och Rice fick i stället uppemot 30 miljoner kronor i ersättning.

Den här säsongens värsting: Dallas-spelaren Greg Hardy som misshandlade en före detta flickvän, kastade henne i möbler, tog stryptag och hotade att döda henne. Han var på planen igen i början av oktober, rejält uppbackad främst av sitt lag Cowboys men också indirekt av ligan.

De tio viktigaste spelarna i varje lag tjänar stora pengar. Resten i respektive 53-mannatrupp kan kategoriseras som kanonmat. De får sina tre år i ljuset. Sällan mer, eftersom de sen annars är berättigade att få del av ligans pensionsavtal. Nya spelare står i kö och draftas från colleges över hela kontinenten. Det blir ju billigare så.

Skolfotbollen är som en enda stor köttmarknad; det är bara att peka och plocka bland de inte sällan preparatpreparerade biffarna. De flesta spelarna gör alltså sina tre år i ligan och kickas sedan ut. Enligt en undersökande artikel i Sports Illustrated från 2009 har 78 procent av alla spelare, bara två år efter den korta karriären, antingen blivit helt panka eller tagit livet av sig.

På planen jagas millimeterrättvisa men vid sidan av råder fullständigt förfall och totalt ointresse för det moraliska och sociala. Dragningskraften till showen är större än viljan att ta avstånd.

Super Bowl fyller 50 och den amerikanska fotbollen kommer aldrig att vara snyggare än söndagen den 7 februari. Men tittar man lite närmare är NFL som så många andra moderna jänkare i samma ålder; ytligt fixad och skönhetsopererad, snarare än rakt igenom frisk och sund.

Ligan behöver vård och det akut. Må den leva uti hundrade år.

 

Tidigare krönikor av Ola Wenström i Café:

Ola Wenström om att dagens fotbollstränare är självutnämnda filosofer

Därför behöver U-21-landslaget en 55-årig teoretiker

 

Annons

Dela (28)
Tweeta

Annons


Laddar