Annons
Annons

Ola Wenström: Därför behöver Sveriges U21-lag en 55-årig teoretiker

Johan Hedberg

U21-landslagets förbundkapten Håkan Ericson hyllas av sitt lag efter EM-kvalsegern mot Frankrike på Örjans vall i höstas.


Ola Wenström

* * *

Han är kompromissen. De är framtiden. En 55-årig teoretiker och tidernas mest egotrippade fotbollstrupp. I juni reser de tillsammans som ett av åtta U21-landslag till EM i Tjeckien. Vill det sig väl i ”spelyta 3” får de med Zlatan också på nästa färd.

Återkommer till den där ytan och den där Zlatan. Håkan Ericson först: länge mest känd som son till ”Åby”, den framgångsrika förbundskaptenen från 70-talet. Nu har han gjort ett drygt år som U21-kapten, ett jobb han fick mest för att han fanns till hands. Erik Hamrén och Tommy Söderberg skulle utse en efterträdare till Jörgen Lennartsson. De föreslog varsin men ingen gillade den andres kandidat. Så budet gick till Ericson. Han satt ju redan där på kontoret med pilar och pärmar, fullt sysselsatt med förbundets nya utbildningsplan för kommande elittränare.

I den nya läroboken är det en distinkt skillnad mellan en ”kontring” och en ”omställning”. Det gäller att kunna definiera begrepp som ”centrering”, ”täckning” eller ”indirekt återerövring av bollen”. Det gäller att kunna definiera. Och har du tänkt dig att träna ett lag i allsvenskan är det ett bra tips att använda sig av ”lågriskpassningar i anfallsspelet” (korta är det nya säkra) och så småningom nå spelyta 3. I Ericsons bok, numera förbundets manual i spelet fotboll, handlar det inte längre om att lite slafsigt ”komma in bakom backlinjen” – de flesta mål görs från spelyta 3.

Annons
U21-landslagets förbundkapten Håkan Ericson hyllas av sitt lag efter EM-kvalsegern mot Frankrike på Örjans vall i höstas.

U21-landslagets förbundkapten Håkan Ericson hyllas av sitt lag efter EM-kvalsegern mot Frankrike på Örjans vall i höstas.

* * *

Någon som anar att det kan skava en aning mellan denna fotbollsformalism och ett gäng löddriga 20-åringar som bara vill ut och slå igenom? Håkan Ericson har återkommande varit på kollisionskurs med stora delar av U21-truppen.

I början var det mycket John Guidetti, och det har funnits kontroverser kring spelare som Mattias Johansson, Samuel Armenteros och Muamer Tankovic som, när han blev förvisad till det yngre U21-gänget, kände sig ”förnedrad”.

Det har gnisslats om luddig fotbollsfilosofi, kantigt ledarskap och plötsliga petningar. Han har tagit fajten med en hel hord talanger som, påhejade av agenter och medier, vill ha mycket ljus och snabba segrar. Han har dessutom gjort det utan att ha något särskilt brett stöd varken från förbund eller resten av fotbolls-Sverige.

Men kanske är det just den obeveklige kontoristen som nästa svenska fotbollsgeneration bäst behöver? Med Håkan Ericson blir inga fler tatueringar gjorda. I Tjeckien finns också en OS-plats i potten, och med möjligheten att där ha med tre överåriga spelare går det en rak och kort linje till att få se Zlatan Ibrahimovic avsluta karriären som fanbärare i Rio. Den tanken känns ungefär lika crazy som en lågriskpassning.

Ola Wenström

* * *

Läs också!

Ola Wenström: ”Har inte sett Mourinho så här laddat uppblåst sen i maj för tolv år sen”

9 gånger Durmaz och Zengin har varit Zlatans absolut största fans

Nike släpper Forrest Gump-skon 

Här är Zlatans nya satsning – släpper en parfym i eget namn

Annons

Dela (47)
Tweeta

Annons


Laddar