Praktikantens ölskola del 1: ”Jag har både skägg och rutig skjorta”

cafevik  |  Publicerad 2014-04-30 07:00  |  Lästid: 3 minuter

Jonatan-Loxdal-Olskolan

Snart är sommaren här – dags att brygga! I Ölskolan ger sig Cafés Jonatan Loxdal på den ädla konsten. Men hur ska han lyckas när han inte ens kan läsa receptet? Häng med på resan från maltångest till färdigbuteljerad bärs!

* * *

Jag ska brygga öl!

Det här kommer gå lekande lätt, tänker jag. Snart kommer jag sitta i solskenet med en bärnstensfärgad skummande mikrobryggd bärs i handen. Från jord till bord, som i den där hurtiga reklamen från Lantmännen. Dessutom en artikelserie här på Café. Nu behöver jag bara ett recept. Sen kan jag slappna av och känna mig cool över min nya grej. Vad kan egentligen gå fel när man gör sin egen balla bärs?

Mycket. Jag letar runt lite på internet – hemsidorna är fulla av konstiga engelska förkortningar. “Add 3 gal. H2O to kettle and raise to 150F” – vad fan ska det betyda? Jävla hipsters.

Välkommen till en värld där en gallon är något så logiskt som 3,78541 liter. Pounds förkortas naturligtvis till lbs och en av hemsidorna kallar konsekvent vatten för H2O. Dessvärre hittar jag ingen vägledning till själva bryggningen. Det enda receptförfattarna gör är att lista 13 olika maltsorter som måste beställas från amerikanska utrotningshotade hembygdsgårdar.

Min ölfeber lägger sig något. Jag antar att jag måste förstå bryggningsprocessen innan jag kan börja.

Jag är inte den första som gör det här. Hembryggningen spred sig i Sverige fortare än någon hann säga Sofiero. Öltävlingar. Provningar. Kurser på trendiga mikrobryggerier. Jag vet inte varför andra, företrädesvis män med skägg och rutiga skjortor, brygger öl. Själv tänker jag göra det för att det är kul att testa ett hantverk, på samma sätt som när folk trimmar motyrcyklar eller stickar koftor. Även om jakten på den perfekta hemgjorda ölen har lite högre status än jakten på den perfekta svartvinbärssaften. Och jag kan lika gärna säga det nu – jag har skägg och bär ofta rutiga skjortor.

En dag ligger en bok – Brygg öl av Henok Fentie och Karl Grandin  – på mitt skrivbord på redaktionen. Omslaget är mystiskt grönt och den ser ut att tillhöra en alkemist från 1800-talet (eller en tillverkare av psykedeliska droger). Men den förklarar hur man gör öl! Koka malt (sädeskorn som fått gro och sedan torka) i en massa vatten (kallas för urlakning). Sila bort den. Låt humle (en sorts ört) koka med. Tillsätt jäst och låt hela blandningen jäsa sig alkoholhaltig. Häll upp på flaska, tillsätt socker för kolsyrans skull. Tada!

Brygg-ol-bok-Henok-Fentie-Karl-GrandinCafés Johan Hurtig förbarmade sig över mitt projekt och donerade boken Brygg öl.

* * *

Situationen känns lite stabilare.

Innan jag väljer recept vill jag ringa någon som har koll: min vän Theo. Theo har också skägg och bär gärna rutiga skjortor. Framför allt har han bryggt öl ett par gånger tidigare.

Han blir entusiastisk, tipsar mig om butiker och vettiga hemsidor.

– Det här klarar du, säger Theo på en sprakig Skypelinje.

Skönt. Äntligen lite uppmuntran.

Vi pratar om den ädla konsten steg för steg. När Theo har gjort öl har han köpt maltextrakt och skippat den så kallade urlakningen. För att kunna få förstklassig hjälp från honom bestämmer jag mig för att göra likadant. Jag pallar ändå inte bygga ett eget urlakningskärl, som bryggboken så fint beskriver

Med nytt mod i hågen börjar jag googla på recept som utgår från maltextrakt. Nästan omedelbart hittar ett recept som heter Never fail pale ale. Med det namnet kan väl inget gå fel? Dessutom verkar nästan alla ingredienser gå att få tag på från humle.se, en svensk webshop för hembryggare. Ölen är en IPA (Indian pale ale), alltså en ljus, besk och rätt alkoholstark öl.

Bryggningen kan börja. Bärs, here I come!

* * *

Mer ölskolan:

Ölskolan del 2: ”Jag dumpar allt hos min kompis”

Ölskolan del 3: ”Ute i köket möts jag av en helt fasansfull syn”

Ölskolan del 4: ”Brygden lever!”

Ölskolan del 5: Upp till bevis när experten testar Cafés hemgjorda öl

Jonatan Loxdal

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-06-26 09:38