Ölskolan del 5: Upp till bevis när experten testar Cafés hemgjorda öl

cafevik  |  Publicerad 2014-06-26 07:10  |  Lästid: 4 minuter

Olskolan-Jonatan-Loxdal-brygga-olÖlen är färdigbryggd – men vad ska proffset säga? Spänningen stiger när Cafés dryckesexpert Andreas Grube smakar reportern Jonatan Loxdals hembryggda pale ale.

Här hittar du tidigare delar av Ölskolan!

* * *

Efter skräcken i köket kan jag konstatera att min öl nog smakar gott – men hur blir den när den är kyld? Och kolsyrad? Det gäller att inte snubbla på mållinjen nu när Cafés dryckesbloggare tillika sommelier Andreas Grube ska lägga sin slutgiltiga dom. Och ölnojan vill aldrig riktigt lägga sig. Jag går runt som en överskakad Pripps som när som helst riskerar att pysa ut i en sorglig pöl.

Jag gör en omtappning (d v s häller upp ölen i ett nytt kärl för att bli av med jästrester i botten) och tappar sen upp ölet på butelj.

olskolan-haller-brygd

Nej, innehållet i tunnorna har inget att göra med toalettens innehåll.

* * *

Mormor bistår mig med uråldriga glasflaskor som hon har hjälpt till att täta. Hela släktens stolthet står på spel, alltså. Med hjälp av en så kallad hävert (på svenska: slang) fyller jag upp flaskorna till brädden. Först nu kan jag se ölens verkliga färg. Den är brun och lite mysigt grumlig.

Kolsyran är enkel att lösa –  jag öser helt enkelt en grabbnäve strösocker i varje flaska och låter dem sen stå så några dagar. (Obs! Ta hellre för lite än för mycket – överdrivet med socker gör att flaskan kan sprängas).

Medan bubblorna bubblar ber jag Cafés layoutare Johan Hedberg att fixa en snygg etikett. Gärna i murrig orange-brun stil. Gärna med mig på bild. Gärna en stor bild. Man kan väl inte göra en öl och sen inte ha sitt eget ansikte på den, eller?

Han mumlar något om ”okvalificerade arbetsuppgifter”. Några timmar senare knackar han mig på ryggen.

olskolan-flaska-bryggd-ol

”Reporterns pale ale – bryggd i hjärtat av Solna. En mörk och mustig ale utan konstigheter. Avnjut väl kyld efter varje deadline. ?%”

Frågetecknet beror på den högst oklara alkoholhalten. Jag är överlycklig – exakt så här ska en öl se ut! Min öl.

Jag tackar Johan och betalar honom med en klunk. Produktionen är komplett och alla inblandade är nöjda. Nu är dags för det stora testet. Det som kommer avgöra om jag hör hemma på Söders ölbarer eller om jag bara är en nolla, hänvisad till stor stark för resten av livet.

olskolan-liggande-humle-malt-brygga

Du och jag ölen, du och jag. Bärslycka på Caféredaktionens tak.

* * *

Klockan 12.35 ringer det på telefonen. ”Du har besök”. En halv minut senare står Andreas Grube framför mig. Han hälsar glatt. Jag skakar i kroppen. Vi har mötts tidigare, under mindre allvarliga former. Nu är våra positioner helt annorlunda.

– Till det viktiga, säger jag och vi går in i ett konferensrum.

– Och kom ihåg att du får vara ärlig.

Jag häller försiktigt upp ölen i glaset …

olskolan-jonatan-loxdal-haller

Andreas andas in dofterna och tar en klunk …

olskolan-andreas-grube-dricker

Han är helt knäpptyst…

olskolan-andreas-grube-glad

Och ser nöjd ut! Han ler! Han verkar gilla den!

– Den är …

– Ja, vad är den?

– Bra beska! Den smakar nötter. Och kaffe. Lite mörk choklad. Och mogna äpplen. Det är inget fel på den här ölen, även om jag skulle satsa på lite mer citrus. Jag gillar den brända tonen!

Jag hör knappt vad han säger. Han gillar den alltså? En riktig dryckesbloggare på Café tycker att min öl är god?

Andreas tar en klunk till.

– Den är verkligen härlig! Man blir lite varm i kroppen! Jag skulle tippa på en alkoholhalt på mellan 6,5 och 7,5 procent. Och schyst kolsyra! Små tydliga och bra bubblor. Den här ölen dricker man med fördel till något rejält. En mustig höstgryta med mycket buljong. Eller en bra korv med surkål till. Söndagsmiddag i tysk stil helt enkelt.

– Och vad får den för betyg? frågar jag försiktigt.

– Sju av tio!

YEEEEES! 7 AV 10 POÄNG! Jag är bäst! Jag är en ölmästare! Släng er i väggen, söderhipsters!

Rörd och lättad slår jag mig ner i en soffa och sippar på den gyllene drycken. Jag vann. Och jag lyckades dessutom göra en väldigt stark öl. Inte så illa.

Ölskolan är över för den här gången. Det har varit en tuff resa med skratt och gråt, men det har varit värt varenda minut. Några reflektioner så här i efterhand:

Läs på om hur man brygger öl innan du börjar. Även om det är väldigt tråkigt.

Om du brygger öl hos en kompis, se till att du har en väldigt bra relation till kompisen (eller att den är väldigt förlåtande).

Lämna aldrig köket medan ölvörten står på spisplattan. Särskilt inte om det är en induktionshäll. Särskilt inte om det är en väldigt väldigt varm induktionshäll.

Om ölvörten ändå kokar över och dränker hela köket, se till att du har tillgång till en rimlig mängd hushållspapper.

Snipp snapp slut – nu är Ölskolan slut! Nu är mitt enda problem hur jag bäst använder 16 liter förstklassig pale ale.

Jonatan Loxdal

Foto: Tobias Ivarsson och Peter Granström

* * *

Mer ölskolan:

Ölskolan del 1: ”Jag har både skägg och rutig skjorta”

Ölskolan del 2: ”Jag dumpar allt hos min kompis”

Ölskolan del 3: ”I köket möts jag av en helt fasansfull syn”

Ölskolan del 4: ”Brygden lever!”

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-06-26 09:10