Hoppa till innehåll

Snart släpps en ny smartphone med äkta Hasselbladkamera

hasselblad kamera mobiltelefon oneplus
Kristofer Steneberg

Mobiltelefontillverkaren Oneplus utrustar kommande mobiltelefoner med inbyggd kamera från den legendariska svenska kameratillverkaren Hasselblad. I praktiken innebär det full tillgång till en proffskamera i fickan.

Den 23 mars släpps Oneplus 9 – den första mobiltelefonen med Hasselblads mobilkamera. Därefter sker ett utvecklingsarbete där Oneplus investerar motsvarande 1,5 miljarder kronor i projektet.

”OnePlus har alltid prioriterat en premiumupplevelse för våra användare. Från och med 2021 gör vi en insats tillsammans med legendariska Hasselblad för att avsevärt förbättra kameraupplevelsen i våra smartphones. Med OnePlus avancerade hårdvara och beräkningsfotografering och Hasselblads långa erfarenhet inom traditionell fotografering är jag övertygad om att OnePlus 9-serien kommer att vara ett stort steg framåt i vår ambition att leverera den bästa flaggskeppskameran”, säger Pete Lau, grundare och VD för Oneplus.

En kamera från Hasselblad har sett allt och lite till. Närbilderna och porträtten som tagits med de legendariska kamerorna inkluderar megastjärnor som Jimi Hendrix, Kate Bush, Marilyn Monroe och en rad andra. Dessutom var det kameran som följde med under månlandningen 1969.

Astronauten Neil Armstrong fotade månlandningskollegan Buzz Aldrin med en Hasselbladskamera 1969. Foto: Getty

”Genom samarbetet hoppas vi kunna erbjuda Hasselblads ikoniska design och enastående bildkvalitet i händerna på fler människor och dela vår passion för enastående fotografering”, säger Jon Diele, Vice President på Hasselblad.

Hasselblad, som i dag ägs av kinesiska DJI, har tidigare samarbetat med mobiltelefontillverkare, bland andra med lyxtelefonen Vertu 2014 och med Motorola med en kameramodul som monterades på telefonen.

Det finns ännu inga bilder på den nya telefonen men i specifikationerna ingår ny, mer avancerad färgkalibrering för att få perfekta färger. Det kommer även en ny sensorkalibrering som ger stora möjligheter för post-produktion. Även ett nytt användargränssnitt, byggt på Hasselblads programvara för bildbehandling ska ge användarna ett autentiskt Hasselblad-utseende. Där ingår kontroll för professionella fotografer att finjustera foton, justera ISO, fokus, exponeringstider, vitbalans och mer. Användare kan också använda 12-bitars RAW-format.

Kamerorna i Oneplus telefoner har knappat in på konkurrenterna i de senaste telefonerna. Liknande situation hade konkurrenten Huawei vars kameror tog ett rejält hopp framåt med samarbetet med Leica.

Hasselblad – år för år:

1841 grundas firman F.W. Hasselblad & Co av Fritz Viktor Hasselblad. Firman importerade och sålde s.k. korta varor, t.ex. ekiperings- och sybehörsdetaljer. Bolaget tillverkade också Hasselbladkamerorna från slutet av 1940-talet.

1941 Producerade Hasselblad sin allra första kamera, en militär flygkamera. Efter andra världskrigets slut satsade företaget på den civila kameran och den första tillverkades 1948.

1960 Börjar NASA (National Aeronautics and Space Administration) att använda Hasselbladkameran för att dokumentera rymdresorna.

1965 Börjar de stora fotograferna använda kamerorna på bred front.

1969 En Hasselbladskamera lämnas kvar på månen efter månlandningen.

1980 Hasselbladspriset instiftas.

1996 Säljs Hasselblad för första gången och byter ägare flera gånger de kommande 20 åren.

2002 Introducerar Hasselblad sin H-serie och släpper till slut sitt kvadratiska format.

2015 Blir DJI den första drönaren med Hasselbladskamera inbyggd.

2021 Lanserar mobiltillverkaren OnePlus en mobiltelefon med Hasselbladskamera.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.