Hoppa till innehåll

Sonys nya mobiler med 3D-kamera är ett steg in i framtiden

Joel Linde

Sony blev just först i världen med att erbjuda 3D-scanning i en mobiltelefon – och det är, som man brukar säga, mind blowing!

Framtiden var minst sagt här när de första snillena hade fått in en kamera i en mobiltelefon! Då var vi inte långt ifrån den eviga framtidsmåttstocken, flygande bilar. Det var för ungefär femton år sedan. Nu kan vi filma i 4K, ultra slowmotion och – från och med precis just nu – 3D-scanna med mobilen.

Sony släppte i dagarna sina nya Xperia XZ1 och Xperia XZ1 Compact. Med dem kan du med hjälp av idiotsäkra instruktioner på skärmen – precis på samma sätt som du tar panoramabilder – scanna in en förvånansvärt detaljrik 3D-bild av dig själv.

Efter ungefär en minut får du en sån här.

Och vad ska man då med den till, kanske du tänker? Ja, antingen kan man göra såna här häftiga 3D-skapelser att ge till mormor… (Eller ”bubble heads” till matchens lirare i ditt Korpen-lag.)

Eller också tänker man utanför den finslipade glasboxen och ser möjligheterna. I nuläget kan du till exempel skapa avatarer som du kan använda i en rad olika appar eller använda ditt eget ansikte för att infoga i filmer eller musikvideor via några knapptryck direkt från telefonen.

Och med tanke på att det är Sony som skapat tekniken känns steget inte särskilt långt för Sony Playstation att låta dig hiva in dig själv i Fifa, GTA eller något annat spel.

– Så klart diskuterar vi med dem, men det som hänt med spelvärlden de senaste åren – speciellt konsolspelen – har gått ifrån att vara ”hackerprojekt” till att vara mer professionella filmstudios. Så när vi kontaktar dem så måste de planera in det i sina releaser och så vidare. Men de diskussionerna förs nu, så vi hoppas att så snart som möjligt kunna berätta något, men det kan vi inte göra ännu, säger Lars Novak, chef för Sonys Lundabaserade utvecklingsenhet.

Så här såg det ut när vi gjorde oss själva som spelare på NHL 2002-tiden.

– Det finns ju jättemånga spel så man behöver inte bara skicka in sig själv. Man kan bygga in objekt i spel också, så att man kan personalisera. Som Minecraft, att man bygger upp sina egna spel. Eller som i Sims, att man kan lägga in sina egna möbler och så vidare.

Lars Novak nämner också användningsområdet inom shopping. Att kunna scanna in en möbel eller en lampa i en butik för att sedan placera den i hemmet via AR-teknik. Eller när du ska sälja en bil – då scannar du in den så att spekulanter kan få en mycket bättre uppfattning av den. Och om du oroar dig för integriteten: Filerna är ”superkrypterade” och är omöjliga att dekryptera.

Lars Novak var själv med att sätta in den alldeles första kameran i en mobil, storsäljaren Sony Ericsson T610. Den hade VGA-upplösning och fast fokuspunkt. Han säger att vi nu är på motsvarande plats gällande 3D-teknik i mobiltelefoner, så vi ser med spänning fram emot vad som händer under kommande år.

Läs mer om vad du kan göra med Sony Xperia XZ1 här.

Kolla också in vår jämförelse mellan iPhone 8, OnePlus 5 och Huawei Mate 9 Pro, eller de nya användbara funktionerna till Apple iOS 11!

Credits
Foto: Sony

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.