Hoppa till innehåll

OpenAI-härvan: Detta har hänt och så ser framtiden ut

Sam Altman, tidigare vd för OpenAI, har tvingats lämna företaget. Sedan dess sker ett uppror i företaget.
Jesper Johansson

Ett av världens hetaste företag, OpenAI, är händelsernas centrum sedan deras vd, Sam Altman, fått sparken. Vi sammanfattar vad som hänt och vad framtiden har att erbjuda gällande den artificiella intelligensen.

Du kanske har sett vad som pågår med ChatGPT i periferin men inte orkat sätta dig in i härvan? Ingen fara. Café har gjort det åt dig, för att du ska få bättre koll på vad det är som pågår med AI-tjänsten framöver.

OpenAI har nämligen varit the talk of the town i Silicon Valley den senaste veckan, då deras vd Sam Altman blev uppsagd i fredags. Det hela kom som en överraskning minst sagt, och har skapat dramatik i tech-världen. Altman är nämligen mer än vd för ChatGPT. På många sätt är han ansiktet utåt för den AI-revolution som just nu pågår. Detta har i sin tur skapat rörelser hos investerare och experter, som nu funderar på vart tech-bolaget är på väg.

Men vi tar det från början. Här försöker vi svara på ett antal frågor och varför detta faktiskt är något att bry sig om.

Det här är OpenAI

Om du har koll på OpenAI kan du väl skumma igenom den här biten och scrolla ner till det köttiga. Men för dig som har dålig koll kommer här en snabb summering: OpenAI är företaget som skapat ChatGPT, chatboten som du kan fråga lite vad du vill till och dessutom oftast få ett halvvettigt svar tillbaka. Tjänsten kan hjälpa till med alltifrån akademiska uppsatser till att skapa recept och excel-snurror. OpenAI har också skapat Dall-E, ett verktyg för att skapa bilder från textprompts. Företaget har ett extremt värde. Eller hade i alla fall fram till dess att big boss Altman tvingades lämna företaget. Enligt rykten i Silicon Valley pratar företaget just nu med investerare för att fortsätta sin utveckling och företagets värderas till 80 miljarder dollar. Alltså 833 miljarder (!) kronor.

Varför fick Altman sparken?

OpenAI skapades som en icke vinstdrivande organisation med en styrelse som ser över ett kommersiellt dotterbolag, där Altman är vd. I fredags meddelade just den styrelsen att man har sparkat Altman eftersom ”han inte varit konsekvent och öppen med sina diskussioner med styrelsen” och att han därför ”gjort det omöjligt att genomföra sitt ansvar i företaget”.

Styrelsen har inte sagt så mycket mer, vilket förstås också varit en anledning till att detta diskuterats så flitigt de senaste dagarna. 38-åringen har ersatts av Emmet Shear, en co-founder av streamingplattformen Twitch. Shear har i sin tur berättat att Altmans uppsägning inte har att göra med en ”risk för säkerheten”, vilket man väl kan tyda lite hur man vill. Experter och sakkunniga har nämligen pratat med oro om att företag som OpenAI skapat AI-system för snabbt och att sådan teknologi i slutändan kan bli ett hot för hela mänskligheten.

Samtidigt rapporteras det att Altman haft diskussioner med Apples förre designchef, Jony Ive. Detta för att bygga en AI-manick. Han har också försökt samla in pengar för att skapa ett nytt företag som tillverkar ett chip med ett helt AI-system. Iron Man-vibbar här.

AI-nestorn Sam Altman. Foto: Getty Images

Vad har hänt sedan i fredags?

Efter en helg med drama hos OpenAI har flera investerare i företaget försökt att få tillbaka Altman till tjänsten. En av investerarna är Microsoft. Att göra detta hade support från företagets anställda, inklusive interim-chefen Mira Murati – som därefter ersatts av Shear. Och igår, måndag, meddelade Microsoft att man har anställt Altman för att bli ny chef för företagets egna AI-team.

Så vad händer med OpenAI?

Oklart! De 700 anställda hos OpenAI är upprörda över att deras vd fått foten och i ett öppet brev till styrelsen har mer än 600 anställda hotat med att säga upp sig och bli en del av Microsoft istället, så länge inte styrelsen avsäger sig sina uppdrag och återanställer Altman.

Så är Microsoft potentiellt det nya OpenAI?

De skulle till och med kunna köpa hela OpenAI. Även om summan 80 miljarder dollar känns saftig så är den, sjukt nog, inte så blodig för Microsoft. Problemet är väl snarare att detta kan bryta mot olika monopollagar, då de får ett enormt försprång när det kommer till AI. Microsoft har nyligen gett upp sina planer på att köpa Activision Blizzard, spelutvecklaren bakom bland annat Call of Duty. Detta då uppköpet skulle granskas så aktivt för att inte bryta mot konkurrenslagar och monopoliseringen. Så att köpa OpenAI skulle vara … tja, snårigt.

Foto: Getty Images

Saktar detta ner AI-utvecklingen?

Microsoft har meddelat att de är redo att ta hand om OpenAI:s talanger och de har dessutom redan satt Altman i arbete. Företagets vd, Satya Nadella, indikerar att andra från OpenAI också blivit en del av Microsoft efter vad som hänt i styrelserummet. Så om Altman inte får tillbaka sitt jobb på OpenAI lär vi se en utveckling av AI hos Microsoft istället. OpenAI kommer fortfarande att vara ägare till programvarana bakom ChatGPT. Men å andra sidan kunde vi för några veckor sedan se Elon Musk presentera xAI, Twitters egen AI. Chatboten är i dagsläget en prototyp men fungerar faktiskt dugligt, och med tanke på att Musk hävdar att det bara tog fyra månader att skapa prototypen lär vi inte ha ett allt för stort hack i AI:s utvecklingskurva.

Men varför gå över ån för vatten? Café har istället frågat ChatGPT om företagets egen framtid och vad det här egentligen innebär. Svaret?

Café: Hur ser framtiden ut för OpenAI?

ChatGPT: Tyvärr kan jag inte ge dig information om framtiden för OpenAI eller något annat företag eftersom jag inte har tillgång till realtidsinformation och min senaste uppdatering av kunskap var i januari 2022. OpenAI är känt för att vara involverat i forskning och utveckling inom artificiell intelligens (AI), men jag har ingen information om deras specifika planer eller framtida projekt.

För att få den senaste informationen om OpenAIs framtid och initiativ, rekommenderar jag att du besöker deras officiella webbplats, läser deras pressmeddelanden eller söker efter nyhetsartiklar och andra källor som kan ge uppdaterad information.

Café: Okej, men hur ser framtiden ut för Sam Altman?

ChatGPT: Jag har ingen specifik information om Sam Altman’s framtidsplaner eller personliga situation. Sam Altman är en framstående företagsledare och entreprenör som har varit VD för OpenAI sedan 2019. Han har tidigare varit president för Y Combinator, en framstående startup-inkubator.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.