Hoppa till innehåll

Operation BBQ 2

Igår kom jag och min kompis Nikola i alla fall en liten bit närmre vårt mål att få till den bästa BBQ:n öster om Lockhart, Texas. Så här gick det till: Det gamla oljefatet som vi hittat i Årstaviken stod kvar där vi lämnat det: i ett MC-garage i Hammarbyhamnen.  Både jag och Nikola har … Continued

Igår kom jag och min kompis Nikola i alla fall en liten bit närmre vårt mål att få till den bästa BBQ:n öster om Lockhart, Texas. Så här gick det till:

Det gamla oljefatet som vi hittat i Årstaviken stod kvar där vi lämnat det: i ett MC-garage i Hammarbyhamnen. 

Både jag och Nikola har våra motorcyklar i det här garaget. Jag köpte min för ungefär fem år sedan och har fortfarande inte byggt färdigt den (det är den med en guldhjälm på sig som man skymtar i bakgrunden). Nikola är lite mer handlingskraftig och har under samma tid byggt färdigt två hojar och precis påbörjat en tredje. Det är Nikolas HD som syns närmast kameran.

Kolla vilken sjukt snygg bensintank den har!

Då påminde Dixie oss om att vi var här för att bygga grill, inte snacka bågar.

Sagt och gjort: vi ställde oss vid tunnan och tittade på den. Det hör nämligen till när man ska bygga något. Man måste stå ganska länge först och fundera på det man ska göra. Kanske humma lite med armarna i kors eller i fickorna, göra en ansats att säga något men sedan tystna och gå och hämta en kopp kaffe istället. Så är det bara.

Efter ett tag är det också bra om man kan hitta nåt som eventuellt kanske skulle kunna bli ett problem. I det här fallet var det den här grejen. Då ställer man sig kisande på knä, pillar lite och tittar undrande på den andre, som om man frågar, ”Vad tror du? Tror du att de det här kan bli ett problem?” Då ställer sig den andre på knä brevid och petar lite på grejen och nickar långsamt. Sen reser sig båda igen. Och ställer sig och hummar.

Vi stod ganska länge så där. En timme eller så. Då sa Nikola plötsligt, “Nä, så får det bli” och så rullade vi ut tunnan för att kapa upp det som ska bli locket.

Dixie tog täten.

Nikola började genast såga upp hålet. Jag hade gärna hjälpt till men, hallå, någon måste ju sköta kameran.

Han sågade och sågade.

Dixie mätte lite.

Och så kom det då äntligen, decolletaget.

Efter ungefär en kvart var locket färdigt! Det här kommer bli så grymt. Nästa gång så sätter vi på gångjärn, lister handtag, galler och ben. Och förhoppningsvis kommer på ett sätt att få insidan av tunnan ren från olja.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.