Annons
Annons

Eddie Redmayne

Eddie Redmayne, 32, plockade välförtjänt hem Oscars-statyetten för bästa manliga huvudroll för sin roll som forskarstjärnan Stephen Hawking.

För Café berättade han i slutet av 2014 om sitt arbete med rollen – och om att träffa Stephen Hawking. 

Annons

– Jag hade läst allt och sett alla dokumentärer och var så nervös att jag inte kunde sluta prata, säger han. 

* * *

Eddie Redmaynes tolkning av fysikern Stephen Hawking i The theory of everything är frukten av hårt arbete. Redan sex månader i förväg började Redmayne jobba intensivt med läkare och koreografer för att bäst kunna skildra den rullstolsbundne forskarens förlamning. Fyra dagar innan inspelningsstart fick han slutligen träffa Hawking himself.

– Det var extraordinärt, säger Redmayne till Café i London. Jag hade läst allt och sett alla dokumentärer och var så nervös att jag inte kunde sluta prata. Och det enda jag kunde komma på att prata om var honom, så jag satt och rabblade information om Stephen Hawking till Stephen Hawking.

Forskaren diagnostiserades med nervsjukdomen ALS när han var 21 och läkarna gav honom två år att leva. I dag har han hunnit fylla 72 – och kännetecknas framför allt, enligt Redmayne, av sin enorma energi och levnadsglädje.

– Jag slogs främst av hur rolig han är. Han utstrålar en fantastisk vitalitet, trots att han bara kan röra en muskel vid vänstra ögat. Stephen Hawking är en obotlig optimist. Han kan hitta det positiva i allt – även i sin sjukdom.

Redmaynes egen karriär har varit desto mer spikrak. Britten har synts i prisbelönta filmer som My week with Marilyn och Les Misérables, men det är först med The theory of everything som han själv får fräkenfronta en rejäl studiostorsatsning.

– Jag drivs till 100 procent av rädsla. Jag kämpade stenhårt för att få den här rollen. När jag fick reda på att jag fått jobbet så upplevde jag en millisekund av eufori, sen höll jag på att kräkas när jag insåg att jag faktiskt måste göra det. Men det jag lärde mig av den här filmen är att man måste våga leva livet till det yttersta.

Patra Kaurasia

Annons

Dela (11)
Tweeta

Annons


Laddar