Hoppa till innehåll

Ove jobbar i tullen på Tromsø

Jag har inte berättat det här men när vi flög till Svalbard hände det en lite underlig grej i säkerhetskontrollen i Tromsø. Det visade sig nämligen att Ove – denna medelålders besserwissertyp som vi skriver så ofta om på cafe.se – jobbade i tullen. Så här gick det till: Tull-Ove (pekar på mig): Du där! … Continued

Jag har inte berättat det här men när vi flög till Svalbard hände det en lite underlig grej i säkerhetskontrollen i Tromsø. Det visade sig nämligen att Ove – denna medelålders besserwissertyp som vi skriver så ofta om på cafe.se – jobbade i tullen. Så här gick det till:

Tull-Ove (pekar på mig): Du där! Är det här din?

Han håller upp min nyckelknippa som precis passerat röntgenapparaten.

Jag: Eh… Ja?
Tull-Ove: Vet du inte att det är förbjudet att föra med sig vapen på flygplan?
Jag: Jo. Men det där är nycklar.
Tull-Ove: Jasså? Intressant. Men vad kallar du i så fall…

Han fipplar upphetsat med nycklarna tills han finner vad han söker.

Tull-Ove: … Den här!

Tull-Ove håller triumferande upp min nyckelring som är i form av ett litet, litet knogjärn i silver. Det är så litet att min dotter knappt fick på sig dem när hon var cirka tre månader gammal (jag testade). Denna nyckelring har jag haft i kanske tio år och det har passerat otaliga tullkontroller över hela världen – men den skulle ICKE passera Tull-Ove, det såg jag i hans ögon.

Tull-Ove: Vet du inte att det här är allvarliga grejer? Vi hade en kille förra veckan som försökte smuggla in en knogjärn på flyget – han fick polisen hämta.
Jag: Men tycker du inte att det är väldigt litet knogjärn i så fall? Vad kan det va? Tre centimeter? Man måste ha väldigt små händer för att kunna göra någon egentlig skada med ett sånt där.
Tull-Ove: Det spelar ingen roll! Enligt norsk lag är det förbjudet att…
Yngre kollega till Tull-Ove: Men det  är faktiskt bara en nyckelring.
Tull-Ove (höjer rösten nu): Det är ett dödligt vapen och som sådant ska det ICKE få passera Tromsø säkerhetskontroll. Inte på några villkor! Han ska vara glad att jag inte ringer polisen!

Tull-Ove fipplar loss knogjärnet, öppnar soptunnan och kastar kraftfullt ner det. Den yngre kollegan tittar på mig med en blick som säger: ”Ledsen för det där. Du får i alla fall vara glad att du inte jobbar med honom.” Tull-Ove sträcker mig resten av nycklarna.

Tull-Ove: Jag låter dig gå med en varning. Låt det här bli en läxa nu.

En då 3 månader gammal Dixie med knogjärnen.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.