Parham om sin nya EP: ”En svensk visa om persisk misär”

Parham

Hyllade rapparen Parham är tillbaka med ny musik.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2019-10-04 14:18  |  Lästid: 2 minuter

Det är bara häromåret som Parham släppte sitt senaste album, det hyllade Torsken som i skrivande stund har över 16 miljoner streams på Spotify. Högsbo-rapparen har inte legat på latsidan sedan dess. Från albumet släpptes singeln Tranquilo tillsammans med Mwuana som sålde guld, och i våras släppte Parham den enorma sommarsingeln Fingertoppar – iskall vgd-soul att åka nattbus och må piss till tyckte Café i april.

Från samma syntslinga följde den politiska Bordsskick, och i dag den 4 oktober släpper Parham EP:n Vårt Paradis för att i höst åka ut på turné landet runt. Café fick chansen att ställa några frågor till rapparen i samband med hans senaste släpp.

Vad handlar EP:n om?

– Den handlar om hopp och uppgivenhet på en plats och en uppväxt som varit ett helvete när man drömde om ett paradis. Genom att äga den och vända det så blir storyn helt enkelt något vackert. Det blev inte det paradiset man eftersträvade men man tar stolthet i att det ändå är vårt paradis.

Varför en EP och inte en fullängdare?

– Alla har ADHD idag och fokuset har förkortats så mycket så jag tänker att jag släpper en EP i stället, så att man ger folk ett koncentrerat kort kapitel. Och ju bättre musik man släpper desto girigare blir folk och vill ha fler släpp, så jag försöker släppa något varje år. 

De två första spåren som kom från EP:n, Fingertoppar och Bordsskick, har ett väldigt specifikt sound med snygga syntslingor.

– Syntslingorna är det min nya go-to-producent STRØM som står bakom. Det började med att vi gjorde Fingertoppar ihop på beatet som egentligen skulle gå till Lorentz, men han tog för lång tid på sig eller nåt, så jag tog den i stället. Det blev ett roligt signatursound som han lattjade lite till med.

Solstrålar släpps i dag, vad handlar den om?

– När jag träffade mina kusiner i Teheran för första gången för några år sen så blev det så påtagligt hur fri jag är och hur förtryckta dom är. Det blev nästan äckligt att berätta om hur mitt liv såg ut när dom frågade mig, för det kändes som jag skröt och rubbed i deras face. Allt ifrån frihet, pengar, sex, relationer och möjligheter. Solstrålar handlar metaforiskt om hur ett så vackert ställe med fint folk, mat, kultur, historia och sol, inte får njuta av den solen på huden. Det var en känsla jag hade spontant och låten kom till väldigt snabbt och av sig själv, och sånt känns alltid lite ”meant to happen” och då var det väl oundvikligt att den ska vara med på EP:n. Det är en annan vibe på vad jag brukar göra. Jag älskar att presentera något nytt, det är spännande att se hur folk kommer reagera. 

Den låter väldigt mäktig?

– Min manager ”Hannes den Historiske” spelade upp den här pianoslingan för några månader sen och då brydde jag inte så mycket, men omedvetet så planterade han ett frö. Han spelade det igen och igen tills jag kände att ”fan va vacker den är”. Då fick jag den briljanta idén att göra en låt som låter som en vacker svensk visa, men som handlar om persisk misär. Kontraster. Sen älskar jag Håkan Hellström så det är väl lite sånginspirerat på det hållet. 

Parhams höstturné inleds i Borås den 18 oktober.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-10-04 15:53