Hoppa till innehåll
Denna sida är ett samarbete med Elfa

Rensa och ordna i garderoben – Cafés modechef guidar dig

Redaktionen

Cafés modechef Daniel Lindström har haft en stökig garderob i 20 år. För en tid sedan tog han tag i problemet. Rensade ut. Hittade kläder han inte trodde fanns. Blev förälskad i nygamla plagg.
Följ hans steg-för-steg-guide här.

Höga travar av svarta jeans staplade på golvet, stickade tröjor stuvade med våld på hyllorna och kostymer som fått hänga i åratal på ynkliga kemtvättsgalgar för att få plats. 
För att inte tala om de översvämmade lådorna med underkläder, t-shirts och udda strumpor.
Min garderob har varit ett smärre kaos så länge jag kan minnas och en ständig källa till dåligt samvete. Efter 20 år i modebranschen och ett nästan livslångt intresse har jag samlat på mig väldigt mycket kläder men precis som de flesta andra använder jag endast en bråkdel av de plagg och accessoarer som jag äger.

Enligt Förvaringsrapporten 2018/2019 från Elfa är de överflödiga plaggen de nordiska hushållens största förvaringsbekymmer. Rapporten visar att åtta av tio svenskar anser att de har onödigt mycket kläder hemma och över hälften – 52 procent – anser att de har mer kläder och saker än det finns plats för i hemmet.
I undersökningen kan man även konstatera att förvaringsproblemen skapar negativa känslor. De tillfrågade upplever frustration och stress över att tänka på detta, speciellt personer med barn boende i lägenhet i en storstad.
Jag, som trebarnsfar, känner igen mig i detta. Vi är fyra personer som ska dela på de begränsade utrymmen som finns (nu har mina tonårsdöttrar dessutom börjat gilla oversizeplagg och använder mer än gärna min betydande samling av sweatshirts vilket skapat extra röra i oordningen).

Här kan du läsa mer om Elfas garderobslösningar

Men förvaringssituationen i hemmet är såklart inte den enda anledningen till att rensa ut och göra sig av med överflödiga plagg. Våra kläder är ett hot mot miljön eftersom branschens utsläpp är näst störst i världen, bara oljeindustrin är en större bov. Odling, produktion, frakt och tvätt, utsläppen sker i alla led och genom att köpa färre och bättre plagg med mindre negativ miljöpåverkan kan vi bromsa utvecklingen.
En bra start för att skaffa en hållbar garderob är att börja med att rensa ut allt man inte använder regelbundet. Låt de plaggen leva vidare hos någon kompis eller på second hand-marknaden. Det mest ohållbara du kan göra är att äga kläder som inte används.

Att komma igång med ett förvaringsprojekt är lättare sagt än gjort. Fråga mig, jag har skjutit upp problemet i tio år sedan vi flyttade in i den här lägenheten. För att få lite inspiration började jag följa det japanska organiseringsproffset Marie Kondo på Instagram och slukade sedan Netflix-serien ”Konsten att städa” av bara farten. När Marie Kondo frågar tittarna ”Hur mår dina kläder egentligen? Är de lyckliga när de hänger alldeles för tajt?” tycker jag synd om mina skrynkliga och hoppressade kostymer.
”Respektera dina ägodelar och se till att de får den plats de förtjänar.” Okej.
Sagt och gjort – jag genomförde till slut den stora rensningen och organiserade om i min garderob. 
Här är mina bästa tips på vägen för ett lyckat resultat:

Rensning: 

1.  Ta ut alla plagg ur garderoben. När allt ligger ute på golvet och sängen blir det uppenbart att du äger alldeles för mycket kläder.

2.  Sortera plaggen i kategorier. Börja med kavajer och gå sedan vidare med skjortor, byxor, tröjor och jeans. Jag provade igenom allt och hittade mängder av plagg som inte passade eller kändes bra längre.    

3.  Rensa utan känslor. Jag försökte att inte vara nostalgisk kring olika plagg utan ganska krass och saklig. Använder jag verkligen den här tröjan? Om inte – hejdå!    

4.  Skapa högar. Samla ihop de utrensade plaggen i olika högar beroende på deras fortsatta liv – skänka bort till välgörenhet, sälja dyrare plagg i second hand-butik eller laga/sy om hos skräddare för fortsatt användning.    

Genom att vika tröjor undviker du att de tappar passformen.

Organisering: 

1.  Skapa en bra överblick i garderoben och ordna kläderna så de är lätta att hitta. Tänk att dina skjortor ska hänga som i en fin butik.    

2.  Vik stickade tröjor och lägg dem på en hylla (Tröjor som hänger på galge tappar formen.)    

3.  Skaffa enhetliga galgar. Ser snyggt ut och skapar tydlighet.    

4.  Putsa upp och laga slitna skor. Om du ska behålla dem, ställ dem på golvet i garderoben eller på speciella skohyllor.    

5.  Samla små accessoarer som bälten, näsdukar, scarves, slipsar och flugor för sig, gärna i separata lådor eller gamla skokartonger.    

Resultatet: 

Förutom en välorganiserad garderob skapade rensningen och sorteringen en stark känsla av befrielse. En slags lätthet i sinnet. Ett annat plus, lite mer oväntat, var att jag hittade gamla favoritplagg som jag helt glömt bort. Som till exempel den där urtvättade Levi’s Vintage Clothing-jeansjackan med en stor broderad tiger på ryggen. Den ska jag använda igen!

Om Elfa 

Elfa grundades 1948 av svenska ingenjören Arne Lydmar, och har över 70 års erfarenhet av smart, praktisk och funktionell förvaring – men också innovativa framtidslösningar för det moderna hemmet. Elfas nya Dècor-serie är en garderobslösning som kombinerar smarta funktioner med lyxig design på ett nytt sätt. Serien byggs på Elfas klassiska klick-in-system som anpassas till ditt utrymme och dina förvaringsbehov. Du kan välja mellan trädetaljer i vitt och grått, samt bland fem olika knoppar – en unik garderob med både flexibilitet och stil.
Här kan du läsa mer om Elfas garderobslösningar eller se filmen nedan för inspiration.


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.