Peder Fredricson vann Jerringpriset och folk vet inte vart de ska ta vägen

Boxaren Mikaela Laurén kallar det för en skandal. Expressens Anna Friberg kallar det för ett dåligt skämt. Reaktionerna var massiva när Peder Fredricson vann Jerringpriset för sina prestationer på hästryggen.

Sofia Börjesson  |  Publicerad 2017-01-17 11:12  |  Lästid: 2 minuter
Peder Fredricson vann Jerringpriset Idrottsgalan, till Mikaela Lauréns stora besvikelse. Foto: IBL Bildbyrå

Peder Fredricson vann Jerringpriset till Mikaela Lauréns besvikelse, men Ekwall backar silver-Peder. Foto: IBL Bildbyrå

790 263 svenskar röstade i folkets pris, Jerringpriset, på Idrottsgalan 2017. Det är fler än dubbelt så många som röstade jämfört med i fjol. I själva verket har Idrottsgalan inte sett maken till intresse från röstarna sedan 1990 då herrlandslaget i handboll tog hem den eftertraktade glasskålen.

Mer än en tredjedel av årets röster gick till ryttaren Peder Fredricson. Han vann en jordskredsseger. Omkring 43 000 fler röster än Henrik Stenson och 160 000 fler röster än Sarah Sjöström.

Men kritiken haglar nu över såväl Fredricson som Jerringpriset. Boxaren Mikaela Laurén säger i en intervju med Aftonbladet att det är en skandal och kallar hästfolket för en sekt.

– Jag tycker att det är katastrof, jag blev skitförbannad och ville gå därifrån.

Expressens Anna Friberg är, även hon, besviken över vem som tog hem priset. I en krönika skriver hon:

”Men ingen allmänt idrottsintresserad person, som inte bara gillar en specifik sport, kan väl på fullaste allvar tycka att Fredricson skulle ha priset samma år som Sarah Sjöström tog OS-guld och Henrik Stenson tog hem en major?”

Och skepsisen gick inte Peder Fredricson förbi.

– När jag kom upp och började hålla tal och tacka alla ville jag berätta lite om hur det är att rida och vad vår sport handlar om. Då kände jag att det var helt tyst i publiken. Då kom känslorna på en lite, det var känslosamt, säger han till Sportbladet.

Många har dock slutit upp bakom Fredricson, däribland Sarah Sjöström och Henrik Stenson. Och på sociala medier verkar ridsporten, minst sagt, dela landet itu.

 

Fint av Ekwall, ändå. Men samtidigt vägrar han överge smeknamnet Silver-Peder.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-01-17 13:19