Glöm herrarnas fotbolls-EM. Årets stora sporthändelse är sommar-OS i Paris som officiellt kickar igång med invigning 26 juli, och håller på tills elden släcks 11 augusti. Det globala idrottsspektaklet blir den här gången extra intressant eftersom det är första olympiska spelet utan covid-restriktioner, och med publik, sedan vinter-OS Pyeongchang 2018.
De stora idrottsögonblicken i all ära, men som alltid är den största charmen för oss tv-tittare när en Pia Hansen-figur tar guld i en gren folk knappt visste fanns (dubbeltrap i Sydney 2000), eller när en okänd mountainbikecyklist från Falun korsar mållinjen först och blir landets mest kända person i två dygn (Jenny Rissveds i Rio 2016).
Det är nu mindre än fem månader kvar till årets stora sportfest drar igång. Eftersom vi inte har några riktigt stora mästerskap med svenskintresse att se fram emot innan dess är det fullt legitimt att börja blicka framåt redan nu.
Sveriges Olympiska Kommitté har ännu inte gått ut med något medaljmål. I OS i Tokyo 2021 kammade Sverige hem nio medaljer, och efter den här kartläggningen signerad Cafés Joakim Almén finns det all anledning att både tro och hoppas på ett bättre utfall.
Här är Sveriges 20 största medaljhopp i OS i Paris:
Armand Duplantis
Gren: Stavhopp, friidrott.
Kommentar: ”Mondo” har varit så fruktansvärt överlägsen över så lång tid att mästerskapstävlingarna i stavhopp inte varit spännande sedan silvret i VM i Doha 2019. Duplantis själv drivs av att få hoppa om ett OS-guld inför en fullsatt stadion, vilket han kommer att få chansen att göra i Paris. På pappret det ”säkraste” svenska OS-guldet.
Sarah Sjöström
Gren: Simning, 50 m frisim.
Kommentar: Super-Sarah Sjöström tog dubbla VM-guld på 50 m fjäril och 50 m fritt i årets sim-VM, men på OS-programmet är 50 m fjäril inte med, vilket innebär att Sjöström kommer att satsa allt på sprintdistansen i frisim. Skulle kunnat simmat 100 m fjäril, där hon har ett OS-guld från Rio 2016, men har avstått från den distansen de senaste mästerskapen. Om inte Sarah halkar på en isfläck och skadar sig, som hon olyckligt gjorde inför Tokyo-OS, kommer hon vara guldfavorit på 50 m fritt. Men det är alltid små marginaler på racerdistansen.
Hopplandslaget
Gren: Hoppning, lag.
Kommentar: Jag, likt stora delar av det svenska folket, kommer aldrig glömma det fantastiska OS-guldet i Tokyo. Dels för att hästhoppning är tv-sportsdramatik när den är som allra mest intensiv och dels för att OS-programledaren Jessica Almenäs satt och hoppade med i varenda hästhopp som svenskarna gjorde när undertecknad jobbade med OS-kväll med Almenäs. Laget har sedan Tokyo 2021 vunnit VM 2022 och EM 2023 och kliver in i hoppbanan som en av guldfavoriterna.
Herrlandslaget i handboll
Gren: Handboll.
Kommentar: De moraliska finalisterna i årets handbolls-EM (såret efter domarhaveriet mot Frankrike är fortfarande inte läkt) lyckades ta sig samman och kvalificera sig till OS efter vinst mot Tyskland i bronsmatchen. Oerhört starkt mästerskapsfacit senaste åren, där de tagit sig till minst semifinal i tre av de fyra senaste mästerskapen. Mini-plumpen kom i OS i Tokyo 2021 då man föll med uddamålet mot Spanien i kvartsfinalen. Det Solberg-ledda laget är starkare nu. Om stjärnorna med Andreas Palicka i spetsen når upp till sin toppnivå kan man utmana Danmark och Frankrike och ta Sveriges första handbollsguld någonsin i ett OS.
David Åhman och Jonatan Hellvig
Gren: Beachvolleyboll.
Kommentar: Ingen, förutom det ambitiösa teamet kring Åhman/Hellvig, hade för några år sedan kunnat förutspå att det här landet kommer ha en beachvolleyduo med realistisk chans på guld inför Paris-OS. Men här är vi nu. Lita på att det kommer skrivas, rapporteras och hajpas satan när det unga beachvolleyparet med EM-guld och VM-silver i bagaget kliver in i turneringen. Förbered dig på en redig strandvolley-psykos i sommar!
Daniel Ståhl
Gren: Diskus, friidrott.
Kommentar: Efter ett mellanår 2022 kom Ståhl tillbaka starkare än någonsin när han i sista kastet i fjolårets VM stod för ett av svensk idrotts mäktigaste ögonblick någonsin. Fortsätter han att hålla 2023 års form kan Ståhl upprepa sitt guld från OS i Tokyo. Utmanas främst av ungtupparna Kristjan Čeh och Mykolas Alekna.
Henrik von Eckermann
Gren: Hoppning, individuellt.
Kommentar: VM-guldmedaljören från 2022 var sjukt nära att även vinna individuellt i OS i Tokyo 2021. Där blev det en fjärdeplats, men lita på att Henrik von Eckermann kommer att vara revanschsugen i Paris. Även Peder Fredricson och Malin Baryard-Johnsson ska nämnas som potentiella medaljkandidater, förutsatt att de båda tas ut till de individuella hopptävlingarna.
Damernas lagkappslag
Gren: Simning, 4*100 m medley.
Kommentar: Efter nio års medaljtorka tog Sarah Sjöström, Michelle Coleman och systrarna Louise och Sophie Hansson ett silver på VM i Doha 2024. Kan laget upprepa prestationen ett drygt halvår senare i Paris?
Jonna Malmgren
Gren: Brottning, fristil -53 kg.
Kommentar: Med två EM-guld och ett silver i bagaget är blott 22-åriga Malmgren ett stort framtidshopp som kan bärga OS-metall redan i Paris. Men brottningen är alltid lurig med sitt komplexa lottnings- och seedningsystem. Påfallande ofta ryker svenska medaljkandidater tidigt i turneringen, som i Tokyo. Men svenska förbannelsen från förra OS behöver inte nödvändigtvis drabba Jonna Malmgren.
Ludvig Åberg
Gren: Golf.
Kommentar: Sveriges nya golfälskling har själv sagt att han drömmer om att spela OS. Café räknar iskallt med att han blir uttagen och hoppas att Åberg lyckas tajma både lång- och närspelsform till Paris.
Linn Grant
Gren: Golf.
Kommentar: Nästan så man kan skriva ”se ovan” med tanke på de många likheterna mellan Åberg och Grants respektive kometkarriärer. En bra vecka hittar vi Linn Grant högt upp på ledartavlan inför den avgörande rundan, och då kan allt hända. Grant är ännu inte uttagen av SOK, men det lär vara en tidsfråga.
Marcus Nyman
Gren: Judo, -90kg.
Kommentar: Vågar knappt skriva om ett ”judohopp” efter att vi i OS-kväll med Almenäs målade upp varenda judosvensk i Tokyo som en potentiell medaljmessias. Det gick fullständigt käpprätt för nästan alla – men inte för Marcus Nyman som gjorde skapligt ifrån sig. Nyman har sen dess lagt av, gjort comeback och vunnit VM-brons 2023. Så va fan, vi kör igen: Marcus Nyman är ett svenskt judohopp i OS!
Victor Lindgren
Gren: Luftgevär, 10 m.
Kommentar: Här finns det potential för en flash: ”Svenska skrällen: OS-guld till Lindgren i skytte”. Om den här händelskedjan högst osannolikt skulle spela ut sig såhär vet du att det inte är en skräll eftersom du har läst den här listan, Lindgren har nämligen vunnit VM 2023 i OS-grenen 10 m luftgevär. En sport med supersmå marginaler, men vi tillåter oss att hoppas på ett sånt där otippat Jonas Edman-guld, om du minns? Lindgren har fixat kvotplats till OS men är ännu inte uttagen av SOK.
Vilma Bobeck och Rebecca Netzler
Gren: Segling, 49er FX.
Kommentar: Nacra 17, 49er FX och 470… Det är svårt att hålla isär alla seglingsklasser, speciellt när en klass som Laser Radial (där Josefin Olsson tog silver i förra OS) till det här olympiska spelet byter namn till det ännu mer osäljiga ILCA 6. Klart är dock att 25-åriga Vilma Bobeck och 28-åriga Rebecca Netzler anses vara Sveriges allra främsta medaljhopp i seglingstävlingarna.
Seglingsparet har flera mästerskapsmedaljer i klassen 49er FX de senaste åren och tog guld på VM så sent som förra året. Så ja, antagligen sitter man där och följer en morgonsegling om guldet från Marseille, där seglingstävlingarna avgörs.
Perseus Karlström
Gren: Gång, friidrott.
Kommentar: Den egensinnige och rätt skojige Perseus Karlström kämpar på i en sport väldigt få bryr sig om. Men om han promenerar lika raskt som han gjorde i medaljloppet på 20 km i senaste VM så kommer han och hans sport få gehör. Låt oss hoppas.
Anton Dahlberg och Lovisa Karlsson
Gren: Segling, 470.
Kommentar: På tal om att det kan vara vara svårt att hänga med i seglingen så har klassen 470, i vilken Anton Dahlberg tillsammans med Fredrik Bergström tog silver i Tokyo, blivit en mixedklass. Dahlberg/Karlsson har vunnit EM-guld och då får man finna sig i att bära vissa medaljförhoppningar inför ett olympiskt spel.
Louise Hansson
Gren: Simning, 100 m fjäril.
Kommentar: Hansson tog tidigare i februari sin första individuella medalj på långbana när hon kom trea på Sjöströms gamla paraddistans 100 m fjäril. Har man tagit medalj på långbana under ett OS-år så höjs förväntningarna. Kan absolut upprepa bedriften från VM i Doha, även om det blir tajt.
Truls Möregårdh
Gren: Bordtennis, singel.
Kommentar: SOM man hoppas på att någon av våra svenska pingisstjärnor ska få till det i ett OS. Både Truls Möregårdh och Mattias Falck har visat att de kan gå långt och ta medalj i en singelturnering på VM. Men för att intresset ska komma i närheten av hur det var under det svenska pingisundret måste det till en OS-medalj. Baserat på nuvarande världsranking är unge Möregårdh vårt främsta hopp, men många svenskar klumpar ihop sig mellan plats 15 och 20. Det ska ändå rätt mycket till för en svensk medalj i singelturneringen.
Stefan Nilsson
Gren: Skeet.
Kommentar: Gör sitt fjärde raka OS och har hittills som bäst en 6:e plats från Rio 2016. Nilsson är ofta högt uppe i mästerskap och i VM för ett par år sedan satte han 125 av 125 duvor i grundomgången – tangerat världsrekord. Kommer den riktiga mästerskapsfullträffen i Paris?
Herrlaget i pingis
Gren: Bordtennis, lag.
Kommentar: Om det ska bli medalj för Möregårdh, Karlsson, Falck och Källberg måste man ha tur i lottningen och komma med idel formtoppade pingisherrar. Vann lag-EM ifjol, men åkte ut redan i åttondelsfinal i VM i år. OS-facit för den här generationens svenska bordtennisspelare har inte varit övertygande, så en medalj här skulle vara en skräll.