Allsvenskans modekung om egna klädmärket – och vem som är allsvenskans bäst (och sämst) klädda

Två bilder på fotbollsspelaren Per Frick i matchställ och i privat dress

Att fotbollsproffs har en hel del tid mellan träningar är inget nytt. För ett par år sedan drog ett par Elfsborgskillar igång modemärket Ciszere för att fylla ut tiden med något annat än fika och Fifa-spel. I samband med släppet av höstens kollektioner tog Café ett snack med grundaren Per Frick.

Robin Åberg | Foto: Ciszere & Getty Images  |  Publicerad 2021-10-14 18:18  |  Lästid: 3 minuter

Ska man vara krass är det två saker som i synnerhet sätter Borås på kartan – den anrika textilindustrin och fotbollslaget Elfsborg. En som har en fot i vardera sida av Borås identitet är fotbollsspelaren Per Frick, som förutom att vara en av dem som ser till att Elfsborg kan mäta sig med storstadsklubbarna, även är en av grundarna till modemärket Ciszere.

Livet som fotbollsspelare innebär en hel del dödtid mellan träningar och matcher, ofta under timmar vanliga dödliga är på jobbet. För att fylla dessa timmar med något mer meningsfullt bestämde sig Frick för att göra något av sitt stora modeintresse och ta tag i drömmen om ett eget företag. 2013 grundade Per Frick tillsammans med vännerna Johan Forsberg, Andreas Nyberg och Italienproffset Markus Rohdén modeföretaget Ciszere.

– Vi var fyra fotbollskillar som ville göra någonting extra med den tiden vi hade över efter träningar och tyckte väl att vi tröttnat lite på att bara gå ner på stan och fika eller spela Fifa. Man ville göra något mer kreativt, hade en dröm om att starta eget och var modeintresserade på det. Då blev det att vi startade ett modemärke, säger Per Frick när Café når honom under landslagsuppehållet.

Namnet kommer från det gamla ordet för ullsax och fungerar som en symbol för hemstaden Borås (ullsaxen är även en del av Borås kommunvapen). Kopplingen till Borås märks tydligt i kollektionen Made in Sweden där Ciszere i samarbetar med Boråsföretagen Rekotex, Bamatex och Textilfabriken.

– Det är en rolig grej att vi lagt hela produktionen i Borås. Det är absolut något vi är stolta över. Där är det dead stock-tyger vi använder, tyger som bara ligger på hög någonstans. Så det är ju bra ur miljösynpunkt.

En stor fråga för textilindustrin just nu är just textiltillverkningens klimatpåverkan, hur jobbar ni med den frågan?

– Framför allt är det Made in Sweden-kollektionen som visar det här mest. Sen hade man gärna producerat mer i Borås eller Sverige men det är inte alltid den tekniska möjligheten finns. Sen är det klart att det är en prisfråga också, men vi håller ögonen öppna för nya möjligheter.

Per Frick i Fisherman-jackan från kollektionen Made in Sweden.

Hur skulle du beskriva Ciszeres stil?

– En blandning mellan casual och dressat. Som våra overshirts, plagg som du kan använda vid många olika tillfällen, om du vill dressa upp eller om du ska ner på stan och ta det lugnt. Så det är väl en blandning, slitstarkt och allsidigt. Du ska kunna använda våra kläder mycket.

En blandning mellan dressat och casual, är det så du själv klär dig?

– Ja det skulle jag säga, det är kul att klä upp sig. Inte kostym men en overshirt med en skjorta under är ju åt det hållet. Ett par snygga byxor och ett par vita sneakers till så har du väl vad jag brukar köra.

Helt i Ciszere?

– Förutom sneakers då men det ska vi börja med till våren, mockasneakers.

Elfsborg hade en lite tuffare period med tre förluster innan senaste segern mot IFK Göteborg, är det extra skönt att ha ett jobb på sidan av då?

– Ja det kan det vara, att lägga tankarna på annat. Det tror jag man måste göra. Oavsett om man vinner eller förlorar så är det viktigt att koppla bort fotbollen, det blir alldeles för tungt annars. Sen är det viktigt att känna att man utvecklas som person, oavsett om det är med fotbollen eller med Ciszere, är det skönt att känna att man lär sig något nytt och inte bara står och stampar.

Ni har väldigt många namnstarka ambassadörer, däribland flera landslagsspelare, de är inte svårflörtade?

– Det är inte alltid lätt, jag håller på med Jesper Karlsson nu som jag fått jobba med ett tag.

Är han svårövertalad?

– Jesper blir lite nervös, att vara modell kanske inte är hans grej, han är bättre på fotboll. Så det kan vara sådana utmaningar.

Som modeintresserad och rutinerad allsvensk spelare har du stött på ett gäng spelare – vem klär sig bäst i allsvenskan?

– Jonathan Levi som är i Norrköping nu, han har egen stil. Han kan antingen vara bäst klädd eller sämst klädd, det ligger i betraktarens öga. Han var tidig på att köra oversized, gärna något färgglatt, kanske en stor rosa hoodie. Det är vågat men jäkligt kul och spännande.

Allsvenskan går in på upploppet nu och så här långt har du pangat in sex mål, hur många siktar du på?

– Man vill ju inte bli sämre än året innan så jag hoppas på tio, helst elva. Jag får kämpa på.

Du kan spana in Per Fricks klädmärke Ciszere här.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-10-15 09:50