Hoppa till innehåll

Vi måste börja prata om vårstädningens positiva effekter för ditt mående

Man som städar ett smutsigt kylskåp.
Markus Aamisepp

När våren är kommen är det även dags för den psykologiskt positivt främjande vårstädningen.

När isvindarna omvandlas till snäppet varmare isvindar och fågelkvitter börjar höras på väg hem från krogen är det inte bara våren som nalkas – utan även den traditionella vårstädningen som hängt över dig likt ett enda stort piskrapp under vinterhalvåret. Konsekvenser om du inte skulle genomföra den årliga rengörningen av golv, tak och väggar som allt som oftast resulterar i en frisk grönsåpa-doftande tillvaro i flera veckor framåt? Vi vet inte – men hade du frågat en spådam hade hon antagligen sagt något i stil med flera år av otur framåt.

Att vårstäda är som att avsluta ett destruktivt förhållande – det ger dig möjlighet att slänga ut gammalt bråte (för att inte tala om julbelysningen som fortfarande på ett ledsamt sätt hänger ned från hustaket) och få en ”färsk” start på året. Även forskning samtycker: det är något med en noggrann städning som får dig att känna dig pånyttfödd, vilket måste anledningen till att vi traditionellt sett städar under våren då växterna börjar blomma och små bebisdjur föds.

Att börja om på nytt omgiven av fräschare ytor och mindre smuts och trassel gör dig även mindre stressad och ger dig mer energi (för hur ofta är du taggad på att gå ut på en vårjogg när du har en bergskedja av disk i köket?) vilket som resultat ger den där ”boosten” du behöver för att äta nyttigare, träna och sova bättre – alltså alla ingredienser som kan leda till ett längre liv.

Du får bättre självförtroende

Enligt Regina Leeds, författaren till New York Times bestseller-boken One Year to an Organized Life, får du bättre självförtroende när du rensar bort gammalt skräp. Hon menar även att du blir mer öppen för förändringar och får större chans att nå din verkliga potential, skriver CNN. Inte helt orimligt, kanske? Det är inte ofta man känner sig taggad på att bli sitt bästa jag när man delar säng med halva garderoben, trots allt.

Psykologerna håller med

Det är antagligen rätt självklart att du mår psykiskt bättre när du lever i en städad tillvaro. För hur många gånger i livet har du sett dig själv i en smutsig spegel och tänkt ”ja jävlar, idag blir en bra dag”. Aldrig!

Enligt psykologer stimuleras ditt humör av två olika typer av aktiviteter – kortsiktiga och långsiktiga. Bland några kortsiktiga exempel är att kolla på en film, hänga med kompisar eller hänga på stranden. Sedan finns de långsiktiga aktiviteterna som till exempel pluggande, byta däck på bilen och, ja, vårstädning – alltså aktiviteter som inte är skitroliga i stunden men får dig att känna en stark känsla av uppfyllelse när du blivit klar.

Var ska du börja?

Det är ju trots allt skillnad på folk och folk. Vissa blir illamående av en och annan klädhög på golvet medan andra inte besväras av det överhuvudtaget. Var du än befinner dig på den pedantiska skalan har de flesta av oss goda avsikter när det gäller städande – men inte alltid vet var vi ska börja. Inte alltför sällan kanske du går från rum till rum och sporadiskt ger dig an smutshög efter smutshög. Vilket gör att du inte ser några resultat och får dig i sin tur att skjuta upp den vämjeliga processen till senare dagar.

Nej tack!

Därför kan det faktiskt vara på sin plats att ta hjälp av dina mer noggranna vänner eller köpa en organiseringsbok som hjälper dig på vägen. Man ska inte glömma att städning faktiskt är en konst i sig själv – ungefär som att lära sig att cykla.

Ingen är perfekt

Var inte för kritisk mot dig själv och omge inte dig själv med argsinta släktingar som klandrar ditt eventuellt stökiga hem – eller ännu värre klagar på att du gör dig av med en massa saker (bättre det än att hamstra). Skapa de allra bästa förutsättningarna för en sund vårstädning med bra ljussättning, rolig musik, nyttiga snacks och vatten (kanske även en kompis som kan dra bra anekdoter medan du skurar klinkersgolvet i badrummet). Ta nödvändiga pauser och försök se det som en rolig heldagsaktivitet.

Inte? Okej, det finns ju trots allt alltid städfirmor.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.