Annons

Sverige visar var vodkaskåpet ska stå – med världens mest prisbelönta vodka

Vem sa att vodka inte smakar någonting? Cafés dryckesredaktör tipsar om den svenska hantverksvodkan som slår alla de stora på fingrarna.

Andreas Grube

Det är skillnad på vodka och vodka. Visst finns det gott om billiga varianter där ute som är gjorda för att smaka så lite som möjligt. Men så finns det också en härlig rad vodkadestillerier som satsar på smak och karaktär.

Annons

I den klassen är Purity Vodka (nr 86519, 481 kr), som produceras på Ellinge slott i Skåne faktiskt världsbäst: ingen annan vodka har belönats med så många (100) guldmedaljer i internationella sprittävlingar som just Purity, bland annat Vodka of the Year fem år i rad.

Gilla Cafe.se på Facebook

Och jag kan inte annat än instämma – det här är helt enkelt en för jävla bra vodka.

Doft och smak bjuder på färska örter, citrus och mineralitet, och den har en fyllig, nästan oljig, karaktär i munnen. Koncentrerad, djup och karaktärsfull. Definitivt en vodka som står stadigt på egna ben och som visar var vodkaskåpet ska stå.

Serveringstips:

En riktigt torr vodka martini är alltid klockrent, men jag gillar annars att dricka just Purity helt utan vermouth: häll vodkan i en shaker med mycket is, rör om cirka tio sekunder. Häll upp i frostat martiniglas och servera med citronzest.

Annons

Dela (160)
Tweeta

Annons


Laddar