Hoppa till innehåll

Världens bästa gin 2020 är från Sverige

Purity Gin-flaska, Hernö Gin och en gin & tonic.
Wilmer Gyllström

Sverige fortsätter att vara ett land där gin i absolut världsklass tillverkas.

Ginkonsumtionen växer för var år som går och det verkar inte finnas någon hejd för enbärsspritens popularitet i Sverige. Vi är helt enkelt extremt bra på att hälla oss både en, två och tre hemmablandade Gin & Tonic en fredagkväll. (Minst) lika bra är vi på att tillverka gin, åtminstone om man ska sätta tilltro internationella sprittävlingar.

Svenska Hernö Gin har tidigare varit framgångsrika vid internationella sprittävlingar, och i år var inget undantag. Man förärades ett dubbelguld för Hernö Dry Gin i årets upplaga av den prestigefyllda tävlingen International Spirits Challenge.  Men inte nog med det – det var dubbelt upp priskul för svenska gintillverkares vidkommande. I kategorin för lite starkare ginsorter – Navy strength gin – segrade det skånska desilleriet Purity med sin Purity Craft Navy Strength Organic Gin, med Hernö Gin på andra plats.

– Helt ärligt. Jag skakar av glädje. Att bli utsedd som världens bästa gin är jättestort och kan liknas med att vinna 100 meter sprint i VM. Alla vill vinna detta race då det råder ginhysteri i världen och att ett litet ekologiskt destilleri från Skåne vinner detta pris är enormt, säger Mathias Tönnesson som är Master Blender vid Purity Distillery.

Tävlingen International Spirits Challenge är en av de mest respekterade och inflytelserika tävlingarna inom vin- och spritbranschen. Här tävlar över 1 700 olika spritsorter från ett sjuttiotal länder årligen, och i år var det över 300 olika gin som deltog i den prestigefyllda tävlingen.

Navy strength gin, kategorin som det skånska destilleriet segrade i, innebär att en gin behöver ha över 47 procent i alkoholhalt. Purity Nordic Navy Strength Organic Gin har med sina 57,1 %, får man säga, ett rejält alkoholtryck i sig.

– Hemligheten bakom Purity Gins stora smakprofil, förutom att den är baserad på världens bästa vodka, är att kryddningen är gjord med den spännande blandningen av enbär, basilika, timjan, blåbär, lingon, koriander, lavendel, kardemumma och Angelikarot. Denna kryddsättning gör att du får en gin med mycket smak och då den har vår mycket lena vodka som bas kan du njuta av en smakrik gin som är mjuk i strupen, säger Mathias Tönnesson om smaken på sitt prisbelönade gin.

Purity Nordic Navy Strength Organic Gin (nr 83402 på Systembolaget) har en alkoholhalt på 57,1 %, kommer som 70 centiliterflaska och kostar 449 kronor.

Hernö Gin (nr 86927 på Systembolaget) har en alkoholhalt på 40,5 %, kommer som 50 centiliterflaska och kostar 328 kronor.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.