Hoppa till innehåll

Quentin Tarantino skriver (en till!) bok om ”Once Upon A Time In Hollywood”

Tom Cehlin Magnusson

Snårig kiosklitteratur med meta-dimensioner utlovas.

Häromåret gjorde Quentin Tarantino sin debut som författare när han förvandlade sin senaste film Once Upon A Time In Hollywood till självmedveten kiosklitteratur. Boken möttes av positiv kritik, inte minst för Tarantinos patenterade nörderier: Läsaren fick veta att den råbarkade stuntmannen Cliff Booth i själva verket var en cineast som älskade Kurosawa och Fellini – han ville rentav slicka på sin tv när han såg Vilgot Sjömans Jag är nyfiken – gul.

Ännu mer av den varan utlovas med Tarantinos nästa bok som han i veckan berättade om i filmtidningen Empires podcast. Och inte bara nörderier, en småinvecklad metaberättelse utlovas också.

Brad Pitt och Leonardo DiCaprio som Cliff Booth och Rick Dalton.

Till att börja med har Tarantino skrivit ihop en fiktiv filmografi för Leonardo DiCaprios karaktär Rick Dalton, komplett med små recensioner av rollerna. Men det är först efter detta som det börjar bli snårigt. Daltons filmografi är skriven av Tarantino – men inte av dagens Quentin Tarantino, utan Quentin Tarantino 1999. I det här alternativa universumet så besöker Quentin Tarantino Hawaiis filmfestival 1998, får nys om att den pensionerade Rick Dalton bor i närheten och möter westernstjärnan på lunch.

– Han är ungefär tjugo kilo tyngre, men där är han. Vi har det trevligt, han är en väldigt trevlig man, och han kommer till en visning av min film. Han brukar dyka upp för ett par visningar om året även om han är pensionerad sedan tio år och vi kommer så bra överens att jag året efter arrangerar en retrospektiv över Rick Daltons filmer, en trevlig liten grej för honom som han gillar. Och sedan får det mig att skriva en bok om hans karriär som heter The Man Who Would Be McQueen: The Films Of Rick Dalton vars förord består av den här långa intervjun som jag gjorde med Rick. Allt det är skrivet, det finns, berättar Tarantino entusiastiskt om premissen för boken.

Om inte detta låter mastigt nog så skriver Tarantino också på en bok vid namn Cinema Speculation där tanken är att han ska djupdyka i 70-talets ”New Hollywood”-era med essäer, recensioner och andra personligt skrivna texter. I dagsläget finns inget publiceringsdatum för böckerna.

Läs mer:

”Greta Thunberg säger samma saker som Manson” – Café möter Charles Mansons familj

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.