Ridley Scott gör en film om Gucci-mordet med Lady Gaga – det här är allt vi vet

Lady Gaga är djävulen som bär Gucci i Ridley Scotts kommande film om mordet på Gucci-chefen Maurizio Gucci. Det har tisslats och tasslats en del om denna rulle på sistone – det här är allt vi vet.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2019-11-13 15:29  |  Lästid: 3 minuter

Förra året smällde tv-serien The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story ner som en kallblodig påminnelse om det skandalomsusade mordet på en av 80- och 90-talets största modeskapare. Ett dåd som långt därefter skulle komma att plåga den annars glittrande världen av high end-fashion. I en bransch som matats full av pengahets, maktkamper och där oändlig rikedom står på testamenten har dessa kontrastfulla attentat blivit spännande stoff för filmvärlden att plocka upp – och därmed framkallat ett flertal berättelser där mode, rikedom, arv och mord färgat filmduken blodig.

Gianni Versace och medgrundaren Donatella Versace till vänster, och tv-seriens skådespelare Édgar Ramírez och Penelope Cruz, höger.

Vi vet – sträckan från tung och organiserad brottslighet till glitter och glamour kan naturligtvis ses som milslång hos allmänheten. Men även om ett mord kan kännas som mest absurt i miljön av skräddarsydda svidar och flamboyanta klänningar, så är det kanske just här som det skapas mest friktion och frågor hos tittaren.

Nu är även ett nytillskott till genren på gång, och denna gång är det Ridley Scott som ska regissera en film om mordet på en av modeskaparna bakom Gucci. Filmen, som ännu inte har någon titel, kommer att skildra berättelsen om Maurizio Gucci, barnbarnet till Guccio Gucci och den dåvarande chefen för det legendariska modehuset. Strax efter att han sålde sin andel i företaget mördades han 1995 av en anställd hitman. Mordet konstaterades senare ha arrangerats av hans ex-fru, Patrizia Reggiani, som därefter dömdes till 18 års fängelse för mordet.

Det står även klart att den som axlar rollen för den ondskefulla frun inte är någon mindre än självaste Lady Gaga, som vi senast såg i duett med Bradley Cooper i A Star is Born. En musikalfilm som resulterade i att hon landade en Oscarstatyett för bästa originalsång samt en nominering för bästa kvinnliga huvudroll.

Kusinerna Roberto Gucci, Georgio Gucci and Maurizio Gucci på butiksöppningen för nya Gucci-butiken i Paris, 1983. //Foto: Getty Images

Det tog ett bra tag innan fallet sågs som löst och 1997 arresterades Patrizia Reggiani tillsammans med fyra andra och en gärningsman för mordet. Även fast Patrizia vid flera tillfällen hotat att mörda Maurizio efter parets separation har hon hela vägen fram till idag förnekat anklagelserna.

Patrizia Reggiani döptes till "Svarta änkan" av den italienska pressen och hennes rättegång 1998 är en av Italiens mest omtalade brottsberättelser. Hennes tid i fängelset, som inkluderade minst ett självmordsförsök, ledde till massvis av återkommande rubriker i den italienska kvällspressen fram till 2000-talet. Reggianis döttrar försökte även få domen att upphöra 2007 genom att hävda att en hjärntumör som hon utvecklade 1992 påverkat hennes skadliga beteende.

Patrizia Reggiani tillsammans med dåvarande maken Maurizio Gucci, 1972. //Foto: Del Puppo

Reggiani avtjänade 18 år i fängelse och blev frisläppt 2006. En av förutsättningarna för detta var att hon skulle ta sig an ett arbete, vilket hon aldrig tidigare gjort och därför till en början vägrade. Men det som till slut gjorde att hon lämnade livet bakom lås och bom bakom sig var ett ett jobberbjudande från det exklusiva smyckesföretaget Bozart – där hon sedermera började arbeta som modekonsult.

Manuset till Ridley Scotts kommande film om Gucci-mordet är baserat på boken The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed av författaren Sara Gay Forden. Filmens premiärdatum är fortfarande oklart.

Källor: Deadline, CNN, Variety.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-11-13 15:30